Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Građani će birati u koga i kada kupiti gorivo

12.11.2013.


Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj uskoro bi se mogle slobodno formirati, jer su se otvaranjem tržišta i pojavom više tvrtki na tržištu naftnih derivata stekli uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, smatraju u Ministarstvu gospodarstva koje je otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu novog zakona o tržištu naftnih derivata.


Ministarstvo je nacrt prijedloga tog zakona objavilo na svojim internet stranicama, a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću traje od 7. do 21. studenoga. Kao najvažnije novosti zakonskog prijedloga iz Ministarstva ističu uređenje pravnog statusa Hrvatske agencije za naftu i naftne derivate, s obzirom da je u svibnju ove godine, s rebalansom proračuna, ta agencija uvrštena u proračun Ministarstva gospodarstva, kao proračunski korisnik koje svoje poslovanje vodi preko državne riznice.

Novim se zakonom o tržištu nafte određuje obveza formiranja obveznih i operativnih zaliha naftnih derivata i djelovanje u slučajevima izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta naftom i naftnim derivatima. Također, novi zakon ne predviđa donošenje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Naime, kako objašnjavaju u Ministarstvu, u državama članicama EU cijene naftnih derivata se formiraju prema tržišnom principu.

"S obzirom na otvaranje tržišta u Republici Hrvatskoj i pojavu više energetskih subjekata na tržištu naftnih derivata stekli su se uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prijedlogom novog zakona predviđeno da se cijena naftnih derivata formira slobodno", ističe pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger. Kao posljedicu toga, očekuje zdravu tržišnu konkurenciju među distributerima naftnih derivata te ističe da se na taj način potiču investicije i ulaganja u maloprodaju naftnim derivatima.

"Dugoročno očekujemo povoljne utjecaje na formiranje cijena naftnih derivata sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemlja Europske unije", kaže Zrinski Berger. Naglašava kako je i prijedlogom novog zakona predviđeno da Vlada RH može, u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, propisati najvišu razinu cijena za pojedine naftne derivate, za razdoblje od najduže 90 dana. U Ministarstvu očekuju da novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata bude donesen do kraja ove godine.

U Hrvatskoj su cijene naftnih derivata već desetak godina regulirane pravilnikom o utvrđivanju tih cijena, a trenutno je na snazi Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesen 2011. godine koji se nekoliko puta mijenjao.

Prema trenutno važećim odredbama tog Pravilnika, Ministarstvo gospodarstva svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena.

 

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja