Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

WHO upozorava da bi gripa mogla neugodno iznenaditi

27.02.2015.


Pandemija gripe i dalje je opasnost za svijet pa bi vlade morale pojačati nadzor i biti spremne uhvatiti se s njom u koštac, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija.

 

 

 

 

- Gripa je sasvim nepredvidiva pa nije moguće predvidjeti ni gdje bi pandemija mogla izbiti ni koji bi je virus mogao izazvati - objavio je WHO.

 

 

 

 

Svijet je imao sreću što je posljednja pandemija gripe koju je 2009/2010 izazvao soj svinjske gripe H1N1 bila razmjerno blaga, kaže ta agencija Ujedinjenih naroda.

 

 

 

 

U izvještaju o gripi na sedam stranica WHO naglašava kako je svijet sad u mnogočemu za pandemiju gripe pripremljen bolje nego ikad: bolje se prate virusi gripe i na životinjama i na ljudima.

 

 

 

 

WHO-ov Globalni sustav praćenja i reakcije na gripu, u koji su uključena 142 laboratorija u 112 zemalja, 2014. je testirao gotovo dva milijuna kliničkih uzoraka.

 

 

 

 

"Pozornim praćenjem nestalnoga svijeta virusa gripe ti laboratoriji zapravo funkcioniraju kao osjetljiv sustav za rano uzbunjivanje", kaže se u WHO-ovu izvještaju.

 

 

 

 

Pod naslovom "Upozorenje: budite spremni na iznenađenja", WHO pozdravlja napredak u virološkim istraživanjima koji je povećao kapacitete za otkrivanje i razumijevanje novih virusa, kao i za procjenu pandemijske opasnosti i praćenje širenja virusa.

 

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja