Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Pokrenut postupak proglašenja blaženim o. Ante Gabrića iz Metkovića

28.02.2015.


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otvario je u subotu, 28. veljače 2015. godine u Zagrebu, biskupijski postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića SJ, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 

 

 

Kardinal Bozanić je u prigodnom govoru podsjetio na riječi bl. Majke Terezije, koje je 1978. godine izrekla u Metkoviću, rodnome gradu o. Gabrića. Tada je kazala kako su ljudi u Bengaliji u o. Gabriću dobili Isusa. Preko njega i od njega doznali su da ih dragi Bog ljubi. Oni su doznali da su naša braća i sestre – citirao je bl. Majku Tereziju kardinal Bozanić. Grob p. Ante Gabrića uz župnu crkvu u Maria Polliju, nastavio je, postao je mjesto molitve i hodočašća. „Postoje i pisana svjedočanstva o njegovu svetom životu i plodnom apostolskom djelovanju, kako za njegova života, tako i poslije smrti", zaključio je kardinal Bozanić, dodavši da je glas o svetosti o. Gabrića raširen u objema njegovim domovinama – Hrvatskoj i Indiji. 
 

 

 


Nakon kardinalove prigodne riječi, vicepostulator u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića p. Antun Volenik, nakon što je svoj dekret i potvrdu imenovanja vicepostulatorom predao kardinalu na provjeru, predstavio je životopis o. Ante Gabrića. Kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepan Večković pročitao je kardinalovu Odluku o otvaranju procesa i Odluku o uspostavi suda i imenovanju članova, koji su položili prisegu o načinu vršenja povjerene im službe. 
 

 

 

 

Nadbiskupskim delegatom imenovan je pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić, koji je je na kraju sjednice kazao da je ovo povijesni dan za Crkvu u Hrvata i Družbu Isusovu kojoj je pripadao o. Ante Gabrić. „Odsada se u javnosti o. Ante Gabrića može nazivati sluga Božji", istaknuo je biskup Pozaić, te zaključio kako ovim činom otvaramo novo široko područje djelovanja u kojem svatko od nas može učiniti sve i ono malo više da čast koju o. Gabrić uživa u vjerničkom narodu bude potvrđena u Crkvi i čašću oltara.

 

 

 

Promicateljem pravde u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića SJ imenovan je preč. dr. Stjepan Šalković, a Bilježnikom vlč. mr. Mladen Škvorc. Na sjednici su bili prisutni i generalni postulator Družbe Isusove u Rimu p. Anton Witwer, te splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, mjesni ordinarij crkvene pokrajine odakle je o. Gabrić

 

 

 

Sljedeća sjednica predviđena je 4. svibnja 2015. na kojoj će se ispitati svjedoci u postupku kauze. 

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja