Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

WMO: Globalno zagrijavanje izazvat će porast ekstremnih vremenskih prilika

14.11.2013.


Ova je godina sedma najtoplija otkad su se 1850. počeli sustavno bilježiti meteorološki podaci, a globalno zagrijavanje izazvat će porast ekstremnih vremenskih prilika poput supertajfuna Haiyana koji je prošli tjedan poharao Filipine, upozorila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO), prenose agencije.

 

Porast razine stakleničkih plinova u atmosferi znači da je globalno zagrijavanje neminovno, rekao je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud u izjavi objavljenoj tijekom UN-ove klimatske konferencije u Varšavi.

 

WMO je na temelju preliminarnih podataka objavio da je prvih devet mjeseci ove godine izjadnačeno s 2003. godinom na sedmom mjestu popisa najtoplijih godina, s globalnom temperaturom 0,48 stupnja Celzija iznad prosjeka za razdoblje 1961.-1990.

 

"Ova godina još jednom naglašava dugoročne trendove" prema višim temperaturama izazvanim globanim zagrijavanjem, rekao je Jarraud, dodajući da će 2013. najvjerojatnije završiti među deset najtoplijih godina otkad se obavljaju mjerenja, prenosi Reuters.

 

Osim tajfuna Haiyana na Filipinima, među vremenskim esktremima ove su godine zabilježeni rekordni valovi vrućine u Australiji i Japanu, te poplave od Sudana do Europe.

 

Predstavnici više od 190 zemalja okupili su se u ponedjeljak u Varšavi na 19. UN-ovoj klimatskoj konferenciji na kojoj bi trebale biti dogovorene osnove globalnog sporazuma za smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika čije se postizanje očekuje 2015. godine u Parizu.

 

Ne očekuje se da će na ovoj konferenciji, koja će trajati do 22. studenoga, biti donesene ključne odluke, ali bi ona trebala otvoriti put za konferenciju u Parizu i novi sporazum o borbi protiv klimatskih promjena koji će zamijeniti Protokol iz Kyota koji istječe 2020. godine.

 

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja