Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

IZ EU PARLAMENTA: Nova pravila za kruzere

15.04.2015.


''O izazovima europskog turizma'', naslov je konferencije na Odboru za turizam i promet Europskog parlamenta na kojemu je sudjelovala i zastupnica Dubravka Šuica. Zastupnici su se složili oko kreiranja politika ali postoji problem u njihovoj provedbi. Rješenje se vidi u digitalizaciji malih i srednjih poduzeća u turističkom sektoru kao i u multimodalnosti prijevoza. Prema podatcima Europu godišnje posjeti preko 580 milijuna turista, međutim od 2000.g. broj turista je počeo opadati pa je potrebno stvoriti novi brand ''stare Europe'' kako bi se zaustavio pad. Europski turizam se treba okrenuti modernijem načinu poslovanja i promovirati paneuropske proizvode, a liberalizacijom viznog programa bi se dobilo preko 6 milijuna turista što bi Europu obogatilo za dodatnih 25 milijuna EUR.

 

 

 

 

Marco Digioia iz 'Cruise Lines International Associationa' je istaknuo da preko 6 milijuna ljudi godišnje kruži Europom u brodovima za kružna putovanja i da se treba raditi na tome da im se što bolje prilagodi ponuda i smanje štetni efekti.

 

 

 

 

''Dolazim iz Dubrovnika, grada svjetske kulturne baštine UNESCO-a koji privlači mnogo turista sa svih kontinenata, a samo je prošle godine prihvatio skoro milijun putnika s brodova za kružna putovanja. Svakako se treba pronaći održiva i dugotrajna strategija razvoja industrije kružnih putovanja tako da se masovnim iskorištavanjem ne ugroze naše kulturno-povijesne znamenitosti, a i kako bi se zaštitio okoliš. Mogu li brodarske kompanije voditi računa o kulturno-povijesnoj baštini nekih europskih gradova, primjerice Dubrovnika i što možemo napraviti da takvu vrstu turizma učinimo održivom?,'' upitala je Digioiu Šuica.

 

 

 

 

Odgovarajući na pitanja, Digioia je istaknuo da će se u skladu s Direktivom o sumporu koja je stupila na snagu 01.01.2015. brodovi obvezati na smanjenje emisija u lukama. Regulirat će se količina sumpora u gorivu što je pogotovo važno za gradove poput Dubrovnika i Venecije. Isto tako turisti postaju sve pažljiviji te bi njihov doživljaj i iskustvo na brodu i u destinaciji  trebao imati zeleni predznak. Završio je s informacijom da će se u Dubrovniku 23.04.2015. održati 'Adriatic Sea Forum' koji će se baviti temom kružnih putovanja istaknuvši da ukoliko bi došlo do zabrane ulaska 'kruzera' u Veneciju ili Dubrovnik, domino efektom bi se stvorio gubitak veći od 500 milijuna EUR za zemlje Jadranskog bazena.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja