Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: Manje plastičnih vrećica za čisto more

28.04.2015.


Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu vodila se rasprava o smanjenju potrošnje laganih plastičnih vrećica pa je tu prigodu članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Dubravka Šuica, iskoristila kako bi podsjetila na problem s plastičnim vrećicama koje iz Albanije dospijevaju na hrvatske plaže oko Dubrovnika i Mljeta.

 

 

 

''Zabrinjava me stanje naših rijeka a posebice stanje Jadranskog mora. Više puta sam o tome govorila, a danas opet ističem problem plastičnih vrećica koje morskim strujama dolaze iz Albanije na hrvatske plaže i more. Osim što se tako ugrožava naš okoliš i ekosustav, ugrožava se gospodarstvo i turistički potencijal obalnih područja te treba naći način kako da sa zemljama koje nisu članice Europske unije riješimo ovaj problem. Jadran je poluzatvoreno more i sve zemlje koje imaju izlaz na njega trebaju imati jednake propise. Inzistirat ću da se ovi detalji unesu u pregovaračka poglavlja prilikom pristupanja Albanije EU',' istaknula je Šuica.

 

 

 

Procjenjuje se da je u 2010. godini svaki građanin EU-a koristio 198 plastičnih vrećica od kojih su 90% bile lagane plastične vrećice. Preko 8 milijardi plastičnih vrećica odbačeno je u Europskoj uniji u 2010. godini. Oko 70% zagađenja mora je plastičnog porijekla koji stvara probleme životinjskom svijetu i prehrambenom lancu.  Plastične vrećice koje dospiju u more tamo ostaju preko 100 godina.

 

 

 

''Ovu zemlju smo posudili od naših potomaka i trebamo se prema njoj i tako odnositi. Pitanje plastičnih vrećica je globalni problem i simbol potrošačkog društva. Smatram da, vodeći se primjerom Irske i skandinavskih zemalja, moramo raditi na poticajima a ne na zabranama. Smanjenje nepotrebnog korištenja plastičnih vrećica mora postupno početi sada, a stalno vodeći računa da to nije samo hrvatski i europski, nego i globalni problem, '' zaključila je Šuica.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja