Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica u Strasbourgu: Zaštitimo maslinare

30.04.2015.


Jedna od tema današnje plenarne sjednice u Strasbourgu bila je pojava bakterije Xylelle fastidiose. Slučaj Xylelle je postao alarmantan jer pogađa maslinike u južnoj Europi, posebno u regiji Apulija u južnoj Italiji, i postaje potencijalna prijetnja drugim usjevima i regijama s dramatičnim gospodarskim, okolišnim i društvenim posljedicama.

 

 

 

"Zabrinjava me ova mjera sječe stabala koja je između ostalog prijetnja krajobrazu i pejzažu, a istovremeno me brine i kako Komisija namjerava nadoknaditi troškove pogođenim uzgajivačima? Moramo se usredotočiti na sredstva iz ''Obzora'', odnosno ''Horizonta," izjavila je zastupnica Dubravka Šuica na sjednici, te još jednom zatražila odgovor Europske komisije i pitala: ''Postoji li već spremno rješenje kako nadoknaditi troškove malim proizvođačima uzrokovane  sječom stabala?''

 

 

 

Xylela fastidiosa je postala ozbiljna prijetnja ne samo jugu Italije nego i ostalim zemljama u kojima je maslinarstvo važna grana poljoprivrede, pa tako i Hrvatskoj.  Posebno zabrinjava činjenica da vinova loza i agrumi mogu biti prijenosnici ove bakterije. 

 

 

 

"Podatak o 45.000 domaćinstava koji se u Hrvatskoj bave maslinarstvom i proizvodnjom ulja, a koji su ugroženi zbog drugih bolesti i posljedično slabog uroda treba respektirati i poduzeti preventivne mjere. Pozdravljam dugoročne mjere koje Komisija poduzima u području istraživanja aktivirajući program ''Obzor'', ali puno je važnije zbog naše zajedničke odgovornosti poduzeti hitne mjere kako se bolest ne bi proširila i na drugu obalu Jadrana, ali i diljem Mediterana", zaključila je Šuica. 

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja