Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Grčke banke pred kolapsom, građani pojačano povlače novac

18.06.2015.


Europska središnja banka (ECB) poručila je u četvrtak na sastanku ministara financija eurozone kako nije sigurna da će se u ponedjeljak grčke banke moći otvoriti, s obzirom da Grci u strahu od bankrota države pojačano povlače novac iz banaka.

 

 

 

 

Ni jučerašnji sastanak ministara financija eurozone nije rezultirao napretkom u pregovorima oko grčkih dužničkih problema.

 

 

Dužnosnici eurozone traže od Grčke vjerodostajan plan reformi kako bi dobila novu ratu međunarodne pomoći, no grčka vlada ne želi se obvezati na daljnje mjere štednje i provođenje bolnih reformi.

 

 

Grčka mora do 30. lipnja Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) isplatiti dospjeli kredit od 1,5 milijardi dolara, no grčka je blagajna prazna, zbog čega su zemlji nužne 7,2 milijarde eura daljnje međunarodne pomoći kako ne bi bankrotirala i izašla iz eurozone.

 

 

U strahu od takvog razvoja događaja iz grčkih je banaka samo od ponedjeljka do srijede povučeno oko 2 milijarde eura, doznaje Reuters iz tamošnjih bankarskih krugova.

 

 

 

Posljednji podaci grčke središnje banke pokazuju da su u travnju depoziti građana i kompanija u bankama pali za 4,9 milijardi eura, već sedmi mjesec zaredom. Pritom su ukupni depoziti u bankama pali na 133,65 milijardi eura, najnižu razinu od 2004. godine.

 

 

Povlačenje 2 milijarde eura iz banaka u tri dana ovoga tjedna predstavlja oko 1,5 posto ukupnih depozita grčkih građana i poduzeća, a još i više zabrinjava rapidan rast odljeva novca.
 

 


Prije nego što je prošle nedjelje propao još jedan pokušaj Grčke i njezinih kreditora da pronađu kompromis po pitanju programa reformi za kredit, iz banaka se dnevno povlačilo između 200 i 300 milijuna eura.

 

 

Pojačan odljev novca posljednjih dana posljedica je, kažu analitičari, strahovanja građana od mogućeg bankrota i izlaska Grčke iz eurozone, zbog čega bi se grčke banke mogle naći u velikim problemima. I sada im zbog odljeva novca hitnim kreditima pomaže Europska središnja banka.

 

 

Na jučerašnjoj sjednici ministara financija eurozone, zatvorenoj za javnost, Reuters doznaje da je predstavnicima ECB-a postavljeno pitanje mogu li se grčke banke otvoriti u petak.

 

 

"U petak mogu. U ponedjeljak, nisam siguran", kazao je Benoit Coeure, član izvršnog odbora ECB-a.

 

 

Novinari su nakon sjednice ministara upitali Jeroena Dijsselbloema, predsjednik euroskupine, može li potvrditi podatke o odljevu novca iz grčkih banaka.

 

 

"Ne mogu potvrditi te podatke, no zasigurno su zabrinjavajući. Ako građani povlače svoj novac iz banaka, znači da su vrlo zabrinuti što bi im budućnost mogla donijeti", odgovorio je Dijsselbloem.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja