Ponedjeljak, 15. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

I Jadransko - jonski koridor i Pelješki most!

30.06.2015.


Posebna zainteresiranost hrvatskih europarlamentaraca vladala je na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta gdje je zastupnica Dubravka Šuica predstavila Nacrt mišljenja o Jadransko - jonskoj regiji kojeg je autorica.

 

 

"Strategija EU-a za jadransku i jonsku makroregiju ima cilj omogućiti da 70 milijuna stanovnika te regije iskoristi prednosti uže suradnje u područjima kao što su promicanje pomorskog gospodarstva, očuvanje morskog okoliša, dovršenje prometnih i energetskih mreža i poticanje održivog turizma", istaknula je Šuica.

 

 

Vrijedi istaknuti da je ovo prva makroregionalna strategija EU-a s toliko velikim udjelom država izvan EU-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija), a koje surađuju s državama članicama (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija). Ostaje nedefinirano Kosovo i Makedonija.

 

 

"Poseban naglasak u dokumentu stavila sam na prometnu povezanost država uključenih u projekte izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture uključujući Jadransko - jonski koridor, a samim time i Pelješki most, s ciljem smanjivanja razlika i nedostataka u infrastrukturi uključenih država", rekla je Šuica te je dodala:

 

 

"Smatram nužnim uključiti novo poglavlje o migracijama u Strategiju budući da su migracije novi moment u ovom dijelu Europe, a to pitanje usprkos velikom zalaganju na nacionalnoj i europskoj razini nije na zadovoljavajući način riješeno".

 

 

Obzirom da je Dubravka Šuica izvjestiteljica u sjeni i u ime Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, tim je veće zadovoljstvo sadržajem i brojem pristiglih amandmana te zanimanjem za ovu temu. Za kraj Šuica je naglasila kako očekuje da će Strategija što prije zaživjeti kako bi stanovnici i ove makroregije uživali isti tretman s ostalim građanima EU kada su u pitanju promet, energija, stabilnost i sigurnosti Jugoistoka Europe.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja