Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Dvije Kolone sjećanja u Vukovaru

18.11.2013.


Državni protokol odustao je od Kolone sjećanja. Naime, protokolom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine bilo je predviđeno, kao i svake godine dosad, da se sudionici obilježavanja okupe u krugu bolnice odakle se u Koloni sjećanja kretalo do Memorijalnog groblja, javlja HRT.


Međutim, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poveo je kolonu sjećanja prema groblju odmah nakon intoniranja himne i minute šutnje, na samom početku programa komemoracije, dok su u krugu bolnice programu ostali nazočiti predstavnici državnog vrha zajedno s ratnim zapovjednicima obrane Vukovara Milom Dedakovićem, Brankom Borkovićem i Tomislavom Merčepom.

Nakon programa, Kolona sjećanja s državnim dužnosnicima, u kojoj se nalazilo nekoliko stotina osoba, krenula je iz bolnice Stepinčevom ulicom te se na križanju te ulice s Ulicom Antuna Bauera susrela sa kolonom koju je predvodio Stožer. Vlada je demantirala medijske napise prema kojima je državni vrh odustao od sudjelovanja u Koloni sjećanja, poručivši kako je državni vrh bio spriječen u priključenju toj koloni. Predstavnici državnoga vrha odlučili su odustati od daljnjeg hodanja prema Memorijalnom groblju žrtava te su se uputili prema Ovčari i ondje položili vijence. 

Ne ide se na silu. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara kolonu je doživio kao utakmicu, rekao je premijer Zoran Milanović. Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je na djelu očito "opstrukcija" i da će se povući iz pijeteta prema Vukovaru.


Prvi put nakon događaja koji su bili posebno burni u protekla dva i pol mjeseca zbog pokušaja uvođenja dvojezičnosti u taj grad, Kolona sjećanja nije bila jedinstvena.


Markač: Trebamo reći tko nam je to učinio

U koloni uz Stožer bili su i generali Ante Gotovina, Mladen Markač, Ivan Čermak, Damir Krstičević i mnogi drugi. "Došao sam odati počast našoj braći i sestrama, a to je jedino važno, sve drugo je sporedno, rekao je general Gotovina. Uspjeli smo u onim bitkama, uspjet ćemo i u bitkama za demokratsku, ekonomski i gospodarski jaku hrvatsku državu, istaknuo je Gotovina. Čermak je rekao kako nisu došli u Vukovar nešto dijeliti. Došli smo samo biti uz ovaj narod. Tužni smo... nismo samo sa žrtvama Vukovara, sa žrtvama smo cijele Hrvatske, rekao je Markač. Trebamo reći tko nam je to učinio, napokon moramo glasno reći tko je bio agresor, naglasio je general Markač.

Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, s tugom u glasu izjavio je: "Jedino sveto što smo imali bila je ova kolona".


Branko Borković: Današnji scenarij podjele nije se  trebao dogoditi

U vukovarskoj koloni s državnim dužnosnicima bili su i zapovjednici obrane Vukovara Mile Dedaković i Branko Borković te Tomislav Merčep, koji su dolaskom do raskrižja Baurove i Stepinčeve ulice, gdje su se dvije kolone susrele, put do Memorijalnog groblja nastavili s kolonom koju je predvodio Stožer.

Mladi Jastreb je nakon što je državni vrh napustio kolonu rekao da se današnji scenarij podjele nije trebao dogoditi. 

Brojna izaslanstva odala su počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata - izaslanstvo vukovarske Udruge zatočenih i nestalih "Vukovarske majke", zapovjednici obrane Vukovara 1991. godine Mile Dedaković, Branko Borković i Tomislav Merčep, članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, Zajednice hrvatskih županija te druga izaslanstva.

Molitvu za poginule i nestale molio je nadbiskup đakovački i osječki msgr. Đuro Hranić, koji je predvodio i misu zadušnicu na groblju.

 

Bitka za Vukovar počela je 25 kolovoza, a završila 18. studenog 1991. godine slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 branitelja 204. vukovarske brigade. Do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu iz Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila. Na širem području Vukovara ekshumirane su 1232 žrtve agresije, od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostale u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima.

hrt.hr

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja