Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTOGALERIJA: Biskup Vukšić u Mandaljeni: Obraćenje nije događaj, već proces!

22.07.2015.


Župa sv. Marije Magdalene u Mandaljeni danas, u srijedu 22. srpnja, svečano proslavlja blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje jutarnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je vojni ordinarij u BiH mons. dr. Tomo Vukšić.

 

Biskup Vukšić je u propovijedi kazao za sv. Mariju Magdalenu da je „apostol apostola“, tj. ona koja je prva navijestila apostolima radosnu vijest o Isusovom uskrsnuću. Citirajući rane kršćanske pisce nazvao ju je i "evanđelisticom" s obzirom da je usmeno izrekla evanđelje. Kazavši da je ona „zaštitnica svih propovjednika“, podsjetio je vjernike da zadaća propovijedanja nije „rezervirana“ samo za svećenike, već i za svakog vjernika, jer svatko je dužan svojim životom propovijedati, zaključivši da je zbog toga Marija Magdalena zapravo svačija zaštitnica, ali kazavši da ona „nije samo primjer, već i izazov u naviještanju Radosne vijesti“. Istaknuo je da nju najbolje opisuju tri pojma: tražiti, naći i naviještati. „Tradicija u njoj vidi grešnicu koja traži Boga, obraća se i nalazi ga u Isusu, te tog uskrslog Isusa navješćuje svima“, kazao je biskup Vukšić, istaknuvši da je to zadaća i svakog vjernika, jer i „mi tražimo Boga, uvjereni da ćemo ga naći ovdje na oltaru; pred vratima crkve ostavljamo svoje grijehe poput Marije Magdalene; svaka misa je utjelovljenje i zato ovdje nalazimo Boga, a pred nama je zadaća da izlaskom kroz crkvena vrata navješćujemo tog Boga“. Govoreći o obraćenju istaknuo je da ono „nije događaj, već proces“. Upitao se i traže li vjernici Boga na pravi način i na pravom mjestu, istaknuvši potrebu da se poput Marije Magdalene „svoje lice okrene prema licu Božjem“.

 

Pjevanje je animirao Zbor župe sv. Marije Magdalene, a župnik don Vilim Petrović je pozdravio i zahvalio svim okupljenim vjernicima, svećenicima, te predvoditelju ovog misnog slavlja. Nakon mise uslijedilo je čašćenje relikvija sv. Marije Magdalene. 

 

Proslava blagdana nastavlja se i večeras kada misu u 19.30 predvodi svećenik Kotorske biskupije don Benjamin Petrović, a pjesmom će je animirati Zbor mladih Dubrovačke biskupije. Poslije večernje mise djeca će izvesti igrokaz koji prikazuje život sv. Marije Magdalene.

 

Šime Zupčić

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja