Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Sport /    Sve vijesti iz rubrike Sport

Veterani VK Neptun u Giovannazzou

05.08.2015.


Veterani Veslačkog kluba „Neptun“ sudjelovali su na 13. međunarodnom natjecanju  veslača i veslačica koju u luci gradića Giovanazzo organizira udruga „Massimo Cervone.

 

 

Ovo je već osmi put da veslači „Neptuna“ sudjeluju na ovoj regati tako da su se u Giovinazzo poprilično udomaćili. Organizatori regate, otac i sin Peppino i Francesco Cervone, regatu su osmislili i organizirali kao uspomenu na preminulog člana svoje obitelji Massima.

 

 

Regata se održava prve nedjelje u kolovozu, a zapravo je finalno natjecanje veslačkih ekipa iz regije Apulia. Veslači „Neptuna“ stoga nastupaju kao posebni gosti. Utrka, tri kruga oko bova u gradskoj luci Giovinazza, se odvija u dva dijela. Tijekom jutra, nakon mise za Massima Cervone, obavlja se ždrijeb- redoslijed, koje od dva plovila (kutera) će dobiti koja momčad ili ekipa te pozicija oko središnje bove. Nakon toga se vozi prva utrka. Pravilo je da prve nastupaju ženske ekipe. Veslaju po dvije momčadi te im se broji pojedinačno vrijeme. U tri kruga razlika u vremenu od pobjednika do posljednjega je oko pola minute- između 7 i 30 te 8 minuta. Sukladno ostvarenom vremenu u jutarnjoj utrci kreće noćna utrka. Posljednje dvije momčadi kreću prve, a najbolje dvije posljednje. Na ovogodišnjoj regati sudjelovalo je po osam momčadi i ženskih ekipa, a u obje kategorije pobijedili su domaćini iz Giovinazzo.

 

 

Zanimljivo je da se između dvije utrke veslači ne odmaraju i ne pripremaju za noćnu utrku već je organiziran klasični talijanski objed – niz sljedova hrane tijekom četiri sata, voda, vino i mnogo plesa između svakog slijeda hrane. Koreografija za svaku talijansku pjesmu, uglavnom hitove iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, poznata je svim uzrastima, tako da se blagovaonica često pretvara u plesni podij. Mlađi članovi momčadi „Neptuna“ nisu odoljeli izazovu, pa su se priključili domaćinima u plesu. Vrlo brzo naučili su „mote“ i postali dijelom rasplesane mase.

 

 

Nakon noćne utrke podijeljene su medalje, pehari, nagrade i zahvalnice ekipama i momčadima. Za svakoga se našla poneka. Pa i za one koji su bili zadnji. Na dodjeli je sudjelovao i gradonačelnik Giovinazzo Tommaso Depalma, koji je dubrovačku ekipu poprilično upoznao u posljednje tri godine od kada je prvi čovjek ovog grada s 20-ak tisuća stanovnika. Pomalo tradicijom postaje i hvatanje rekvizita dubrovačke ekipe. Naime, majice i kape redovito se bacaju s pozornice, a, što pomalo čudno zvuči, borba za njih izgleda kao da se radi o dresu nekog od vodećih klubova nogometne Lige prvaka. Iza nagrada uslijedio je vatromet te druženje veslača, navijača i lokalnog stanovništva. Ugostiteljski objekti otvoreni su do dugo u noć, a cijene u njima znatno su manje, od 30 do 100 posto, nego u Gradu.

 

 

Na večeri organiziranoj noć prije regate za viđenije stanovnike Giovanazzo i posebne goste povela se i zanimljiva politička rasprava. Tema je bila istraživanje nafte i plina u Jadranu. Talijani su složni u protivljenju takvim nastojanjima, pa se između člana vladajuće političke opcije u  Giovinazzo i predsjednika VK „Neptun“ i dubrovačkog gradskog vijećnika Marka Potrebice, razvila zanimljiva rasprava koja je umalo rezultirala zajedničkom javnom peticijom. Talijanski političar nije skrivao oduševljenje javnim protivljenjem županijske i dubrovačke gradske vlasti protiv istraživanja i bušenja nafte i plina u Jadranu.

 

 

Za momčad „Neptuna“ nastupili su Nikša Koboević, Maro Kapović, Marko Potrebica, Marko Asić, Goran Cvjetinović, Miro Putica, Ivica Zec, Srđan Matijašević i Pavo Bečić.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja