Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Kontrolori HRT-a više ne smiju ulaziti u vaš dom

11.08.2015.


Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio je presudu prema kojoj je ukinuo dijelove Odluke o načinu odjave prijamnika jer nije u skladu sa Zakonom o HRT-u, piše tportal. To znači da kontrolori HRT-a više ne smiju ući u vaš dom provjeriti imate li prijamnik.

 

 

 

Ukinuti dijelovi odnose se na to da potpis obveznika plaćanja mjesečne pristojbe mora biti javnobilježnički ovjeren, baš kao i potpis opunomoćenika. Također je ukinut dio Odluke koji se odnosi na to da se zahtjev za odjavu prijamnika podnosi isključivo na službenom obrascu HRT-a , ali i dio kojim se dopuštalo ovlaštenoj osobi HRT-a svakodobno provođenje kontrole posjeda prijamnika.

 

 

 

 

O odluci suda oglasili su se i iz HRT-a.

"Hrvatska radiotelevizija će, kao i uvijek, poštivati sve zakone i zakonske propise te mjerodavne odluke i postupati u skladu s njima. U ovome konkretnom slučaju to znači da će HRT i dalje provoditi odredbe Zakona o HRT-u koji u članku 34. kaže kako svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskoga ili audiovizualnoga programa na području Republike Hrvatske, koje je pokriveno prijenosnim signalom, obvezan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. Napominjemo kako odlukom Visokoga upravnog suda nije promijenjen Zakon o HRT-unego HRT u skladu s tom odlukom treba promijeniti dio svoje odluke o načinu odjave prijamnika. HRT će prema toj odluci i postupiti i istodobno pronaći pravne modele kojima će se osigurati poštivanje sudske odluke i nesmetano provođenje Zakona o HRT-u u dijelu koji se odnosi na naplatu mjesečne pristojbe", naveli su iz HRT-a.

 

 

 

 

Presuda je donesena nakon što je Josip Kudić iz Labina odlučio 28. listopada 2011. godine pisanim putem otkazati RTV-pristojbu zbog nekorištenja RTV-usluge. Zahtjev je podnio pisanim putem na običnom papiru, a HRT to nije prihvatio, već je zatražio da to napravi na propisanom obrascu – ''HRT-ovu zahtjevu za odjavu RTV-prijamnika'', čiji je sastavni dio ''Izjava'' zbog čijeg je sadržaja odbio potpisati taj obrazac.

 

 

 

U spornoj Odluci čija je Izjava sastavni dio stoji da je ''propisano da dopušta ovlaštenoj osobi HRT-a svakodobno provođenje kontrole posjeda prijamnika'' i da je ''upoznat s činjenicom da ga je u slučaju odbijanja, odnosno, onemogućavanja HRT-a u provođenju kontrole posjeda prijamnika, HRT ovlašten ponovo prijaviti za plaćanje mjesečne pristojbe''.

 

 

 

Nezadovoljan HRT-ovim traženjem Kudić je u kolovozu 2013. godine podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti Odluke o načinu odjave prijamnika i Odluke o načinu kontrole plaćanja mjesečne pristojbe Visokom upravnom sudu.

 

 

 

vecernji.hr

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja