Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Umro Neven Barač

21.09.2015.


U Zagrebu je u nedjelju u 84. godini preminuo Neven Barač, poznati hrvatski bankar i sportski radnik.

 

 

 

Neven Barač rođen je 5. svibnja 1932. godine u gradu Pagu, gimnaziju je završio u Karlovcu 1950. godine, da bi potom diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Odmalena ga je zanimao sport, posebice nogomet, ali volio je i košarku i rukomet. Međutim, još od 70-ih godina prošlog stoljeća intenzivno se družio s odbojkom, koja je bila i ostala njegova najveća sportska ljubav.

 

 

 

Bio je predsjednik NK Dinamo i predsjednik HAOK Mladost iz Zagreba u vrijeme kad su bili prvaci Europe i ključni čovjek u vrijeme kad su Europom harale odbojkašice Dubrovačke banke iz Dubrovnika.

 

 

 

Poznat je i kao glavni akter afere Dubrovačka banka. Dva dana nakon što je u Nacionalu objavljen njegov intervju, u kojem je Ivić Pašalić bio označen kao peti ortak, te je dokraja bila otvorena afera oko Dubrovačke banke, on je bio uhićen, točno po scenariju kojim se zaprijetio Miroslav Kutle. On je na dan smjene, 23. veljače 1998. godine Baraču poručio ako samo zucne u javnosti oko pravih razloga smjene, da će ga strpati u zatvor. To je i ostvario. U zatvoru u Dubrovniku Barač je proboravio punih pet mjeseci, od 3. travnja do 3. rujna 1998. Početkom rujna 2004. Visoki trgovački sud Republike Hrvatske potvrdio je da je predsjednik tadašnje uprave banke Neven Barač potkraj veljače 1998. bio nezakonito smijenjen.

 

 

Poslovnu karijeru započeo je kao stipendist Rafinerije Sisak, u kojoj je bio i financijski direktor. Jedan je od utemeljitelja i financijski direktor INA-e, bio je generalni direktor Dubrovačke banke, generalni direktor Privredne banke Zagreb, direktor ličkog privrednog čuda SAIT-a u Udbini.

 

 

 

Općenito ga se smatra jednim od najmoćnijih bankara na ovim prostorima. Razlog je jasan. PBZ je pod njegovim vodstvom bio na čelu jugoslavenskih banaka kao osnovna banka. Znači PBZ je tada bila najveća osnovna banka u Jugoslaviji. Veća od Investicione banke Beograd i Beogradske banke koje su dotad bile na čelu. Ostvarila je impresivan rast u razdoblju 1974.-1982. od 1800 posto porasta aktive.

 

 

 

Vrijeme komemoracije kao i posljednjeg ispraćaja Nevena Barača bit će objavljeni naknadno.

 

 

 

http://www.seebiz.eu/

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja