Vjerojatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranjiva i ljekovita svojstva meda, ali uvijek se pitamo dali se radi o pravom prirodnom medu.
Nažalost, tržište je preplavljeno lažnim medom, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Međutim, vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara.
Prvo što možete napraviti jest protrljati malo meda između kažiprsta i palca, pa ako se prsti lijepe, znači da sadrži šećer ili neka druga umjetna sladila. Prirodni med nije ljepljiv.
Također, stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnu maramicu. Pravom medu trebat će dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.
Napunite čašu vodom i dodajte žličicu meda. Prirodni med pasti će na dno i ostati kompaktan, dok će umjetni odmah početi otapati.
Namažite med na komad kruha. Prirodni med stvrdnut će kruh za nekoliko minuta, dok će ga umjetni navlažiti zbog vode koju sadrži.