Utorak, 21. ožujka 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Štrajke se nastavlja u srednjim školama i na fakultetima

30.09.2015.


Sindikat hrvatskih učitelja, koji ima oko 28 tisuća članova u osnovnim školama, odlučio je da se štrajk u osnovnim školama prekine u četvrtak. Takvu odluku donijelo je Veliko vijeće koje je zahvalilo članstvu na “sudjelovanju i ustrajnosti u obrani prava i dostojanstva”.

 

 

 

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim škola, potvrdio je za Danas.hr da se štrajk u srednjim školama nastavlja do ispunjena zahtjeva odnosno do povećanja plaća za četiri posto.

 

 

 

“Otvoreni smo za daljnje pregovore, ali želimo razgovarati s premijerom Milanovićem ili ministrom  Lalovcem. Ministar Mornar nema nikakve ovlasti za to, ne želimo razgovarati preko kurira, već direktno”, poručio je Mihalinec.

 

 

 

Hoće li i kada će doći do nove runde pregovora, za sada nije poznato. Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić potvrdio nam je da njegov sindikat također nastavlja sa štrajkom, ali i da nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom Mornarom, koji je trajao manje od pola sata, nije bilo kontakata s resornim ministarstvima.

 

 

 

Ribić je mišljenja da su u Sindikatu hrvatskih učitelja odustali od štrajka zbog pritiska roditelja, prvenstveno u manjim sredinama.

 

 

 

Podsjetimo, sindikalisti su u utorak popodne prilično ljuti napustili Mornarov ured zbog Pisma namjere u kojem im Vlada nije ponudila ništa osim obećanja. U tom dokumentu navedeno je da će “u skladu s mogućnostima državnog proračuna razmotriti prijedlog modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa za zaposlenike u sustavu”. Tuponudu Ribić je nazvao “teatrom apsurda”. Predsjednica Sindikata hrvatskih učiteljaSanja Šprem zaključila da će ona samo dodatno revoltirati članove i pokrenuti još veći štrajk.

 

 

 

Rekla je i da imaju dogovor sa Sindikatom željezničara te sa sindikatima socijalne skrbi koji bi se štrajku prosvjetara trebali, u znak solidarnosti, priključiti u četvrtak. Zašto je sada njen sindikat neočekivano odustao od štrajka, možemo samo nagađati.

 

 

 

“Izdržali smo pet dana u štrajku i naš štrajk bio je uspješan! Pokazali smo okolini koliko je naša profesija marginalizirana, koliko smo materijalno, ali  i statusno degradirani. No, mi smo i ovaj put pokazali da bez obzira što nas ponekad ne znaju cijeniti drugi, kao npr. Vlada Republike Hrvatske, znamo cijeniti  sebe i braniti svoju profesiju. Zaustavili smo sustav, ukazali smo društvu na probleme u obrazovanju, pokazali jedinstvo – uspjeli smo”, poručila je svojim članovima  predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

 

 

 

Istaknula je kako su, nakon višednevnog štrajka, jučer doživjeli poniženje. “Dostojanstveni  izlazimo iz štrajka iako ćemo još dugo pamtiti gorak okus pisma namjere  što nam je Vlada Republike Hrvatske jučer uručila kao čestitku prije Dana učitelja”, poručila je Šprem, dodavši kako prekid štrajka sindikata kojemu je na čelu “nije kraj, nego početak”.

 

 

 

Nastavit će, kaže, i dalje s akcijama i ukazivati na probleme u obrazovnom sustavu te prozivati one koji su za to odgovorni.

 

 

 

NET.HR

Najčitanije (7 dana)

POLICIJA: Tijelo pronađeno kod Mljeta je identificirano kao nestali Hrvoje Sterniša
Tko je zainteresiran za izgradnju priključka za optičku mrežu u Župi
Županija dodijelila koncesije za plažu u Srebrenom


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja