Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: Jesu li proizvodi u Hrvatskoj i novim članicama EU slabije kvalitete

05.10.2015.


Potaknuta diskriminirajućim položajem potrošača u Hrvatskoj i u novim članicama Europske unije članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Dubravka Šuica,  pokrenula je u Europskom parlamentu inicijativu s ciljem uvođenja više reda na jedinstvenom tržištu Unije po pitanju razlika u deklaracijama, sastavu i okusu prehrambenih proizvoda na istočnim i zapadnim tržištima EU.

 

 

„Pisana izjava ukazuje da se proizvodi lošije kvalitete plasiranju isključivo na police trgovačkih centara u 'novim' članicama, a do sada ju je potpisom podržalo gotovo 80 europarlamentaraca. Izjavom želimo poslati snažnu poruku Komisiji da je važno ujednačiti standarde na jedinstvenom tržištu. Nedopustiva je diskriminacija potrošača i podjela na siromašni jug te bogati sjever jer se takav stav protivi osnovnim europskim politikama i načelima Unije“, istaknula je Šuica.

 

 

Naime, prije ulaska Hrvatske u EU istraživanje slovačke udruge za zaštitu potrošača  pokazalo je da neki proizvodi koji se prodaju na „istočnimˮ tržištima posjeduje slabiju  kvalitetu te da sadrže puno manje vrhunskih sastojaka od proizvoda koji se prodaju na zapadnom tržištu. Riječ je o širokom spektru proizvoda, od prehrambenih i higijenskih proizvoda do deterdženata i dezinfekcijskih sredstava, koji su lošije kvalitete od „identičnih” proizvoda na zapadnom tržištu Europske unije.

 

 

„Hrvatska kao nova članica, a samim time i hrvatski potrošači imaju pravo znati postoje li i koje su razlike u kvaliteti prehrambenih i drugih proizvoda  koji se prodaju pod istim imenom u tzv. „starim članicama EU” i „novim članicama EU,“ zaključila je Šuica.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja