Petak, 19. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Uskoro moguć otkaz i trudnicama

21.11.2013.


Novim prijedlogom Zakona o radu koje je izradilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava omogućava se otkaz trudnicama i drugim zaštićenim kategorijama radnika ako poslodavac ide u likvidaciju.

 

Kod poslovno i osobno uvjetovanog otkaza brisana je obveza traženja drugog posla za radnika, a nema više ni obveze izrade programa zbrinjavanja viška. Poslodavcu ipak ostaje obveza savjetovanja s radničkim vijećem ili sindikatom o zbrinjavanju viška radnika.

 

Zakonom je i dalje omogućeno da bolovanje prekida otkazni rok, ali ograničeno do šest mjeseci od uručenja otkaza.

 

Radno vrijeme fleksibilizira se na način da se u određenom razdoblju može raditi i do 56 sati tjedno, ali ukupan broj radnih sati u razdoblju od četiri mjeseca mora se svesti na prosječnih 40 sati tjedno odnosno 48 sati s prekovremenim satima. Kolektivnim ugovorom moguće je ugovor.

 

Štrajk se može pokrenuti i za jedan dan kašnjenja plaće.

  

Olakšano je i zapošljavanje preko Agencija za privremeno zapošljavanje jer je ograničenje takvog zapošljavanja pomaknuto s jedne na najviše tri godine.

 

U slučaju sudskog raskida ugovora o radu gornja granica naknade štete smanjena je sa 18 na 8 plaća. Rok zastare prava iz radnih odnosa produljuje se s tri na pet godina.

 

Javna rasprava o Zakonu o radu traje do nedjelje, a u Ministarstvu rada planiraju zakon uvrstiti na Gospodarsko-socijalno vijeće 29. studenoga. Zakon bi trebao ići na Vladu 5. prosinca, a u primjenu od početka 2014. godine.

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
PRAPRATNO: Auto upalo u more, vozač poginuo
UTAJA POREZA: Kružna prevara u Dubrovniku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja