Petak, 19. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Božična čestitka biskupa Mate Uzinića

22.12.2015.


Draga braćo i sestre,

 

           o Božiću jubilarne godine u kojoj se spominjemo 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha i u kojoj s cijelom Crkvom o Izvanrednom jubileju milosrđa prolazimo kroz vrata milosrđa, koja su prvi put u povijesti otvorena i na našoj katedrali, kao središnja božićna poruka sama od sebe nameće nam se tema milosrđa. Pozivam vas da se ovoga Božića zagledamo u betlehemsko Dijete u kojemu nam se objavilo Očevo »lice milosrđa«, kako bismo i sami postali »milosrdni poput Oca« (Papa Franjo, Misericordiae vultus).

 

 

Iako je čitava povijest spasenja objava Božjega milosrđa, božićno otajstvo u kojem se Bog utjelovio najočitiji je znak i objava Božjega milosrđa prema nama. To otajstvo Božje »dobrostivosti i čovjekoljublja« (Tit 3,4) slavimo posebno ovih božićnih dana dok sami sebe, svoje domove, crkve, mjesta i gradove pripremamo za proslavu najradosnije svetkovine kršćanstva, svetkovine Božića. Božić je blagdan utjelovljenja Božjega milosrđa, a betlehemsko novorođeno Dijete slika i prisutnost »Oca milosrđa« (2 Kor 1,3), onaj u kojemu se Bog, donoseći svoju ljubav i praštanje, nježnost i sućut, sagnuo nad svakom ljudskom bijedom i učinio blizim svakom ljudskom biću i svoj stvorenoj stvarnosti. Otajstvo Božića, kao otajstvo najizvrsnijega očitovanja Božje ljubavi i milosrđa, poziv je svima da zagledani u betlehemsko Dijete, i sami postanemo »milosrdni poput Oca«, odnosno da postanemo svjedoci njegova milosrđa u ovom našem svijetu i vremenu.

 

 

Kršćanska tradicija, a to nam posvješćuje i papa Franjo u buli Lice milosrđa kojom je najavio Izvanredni jubilej milosrđa, uči nas da svjedoci Očeve milosrdne ljubavi možemo osobito biti po duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa. Svojim primjerom i riječju Papa nas potiče da svoj pogled usmjerimo na druge, osobito one koji su u ovom našem vremenu, kao i Isus u svom vremenu, »istisnuti« iz naših zajednica, one koji se nalaze na rubovima naših obitelji, župa, sela i gradova, one na »egzistencijalnim periferijama i Crkve i društva«. To su gladni i žedni koje treba nahraniti. To su siromašni koje treba zbrinuti. To su putnici i izbjeglice koje treba primiti. Bolesni i utamničeni koje treba pohoditi. Umrli i ubijeni koje trebamo konačno dostojanstveno pokopati. No ne smijemo se zaustaviti samo na ovoj tjelesnoj dimenziji, nego trebamo biti jednako gorljivi i u duhovnim djelima milosrđa. Žalosnima i pritisnutima životnim nevoljama darovati vrijeme, riječi utjehe i ohrabrenja. A na poseban način svoju ljubav iskazivati prema grješnicima, ne osuđivati ih, nego prihvatiti milosrdnim srcem kako bismo ih milosrđem pozvali na obraćenje. Svjedoci smo ranjenosti svijeta u kojem živimo. Promatrajući betlehemsko Dijete, pronađimo sigurnost i utjehu te po primjeru Isusa naučimo podnositi nevolje i nepravde, koje su nažalost često sastavni dio našega svijeta i vremena. Na licu djeteta Isusa odražava se blagost kojom nas Bog ljubi. Promatrajući to lice, bez straha od osude, pitajmo oproštenje, ali istodobno naučimo i sami opraštati. Betlehem nas poziva da se svojom molitvom pridružimo anđeoskim korovima. Molimo za žive i za pokojne, osobito one koji su nam prenijeli dar vjere i omogućili susret u vjeri s betlehemskim Djetetom, Očevim »licem milosrđa«.

 

 

Braćo i sestre,

 

zagledani u betlehemsko Dijete u kojem nam je objavljeno Očevo »lice milosrđa«, te odlučni i sami postati »milosrdni poput Oca«, svoj pogled svratimo i na sv. Vlaha, zaštitnika našeg Grada i biskupije. U našoj biskupiji i Gradu sveti Vlaho je poseban znak Očeva milosrđa među nama, koji nas štiti svojim zagovorom i svjedoči nam ljepotu nasljedovanja Isusa Krista, pa ako treba i do prolijevanja vlastite krvi. Time, već više od jednoga tisućljeća, i nama daje primjer i nadahnjuje nas.

 

 

            Sa željom da nam Godina sv. Vlaha i Izvanredni jubilej milosrđa budu prigoda da svojim životom na konkretan način ostvarimo evanđeoski poziv na milosrđe i po uzoru na našeg sv. Vlaha iz dana u dan i sami budemo sve sličniji Ocu nebeskom, vama, braćo svećenici, redovnice i redovnici, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, bogoslovi i sjemeništarci, kao i svima vama, draga braćo i sestre Kristovi vjernici, želim sretan Božić i Božjim blagoslovom ispunjenu novu 2016. godinu.                                   

           

† Mate Uzinić, biskup

 

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja