Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Priča o Franku i Sberbanci s neizvjesnim krajem

08.01.2016.


Ispričat ću vam jednu istinitu priču koja ima dijelove znanstvene fantastike gdje 1+1 nije 2 i gdje egzistencija niti jedan dan nije sigurna. Neću ulaziti u članke zakona i prava koja imamo (ili nemamo) mi potrošači, kako bi svima bila koliko toliko razumljiva ova priča.
 

 

Sve počinje krajem sad već davne 2005. godine.

Moj dragi i ja (imali smo tada 24, odnosno 26) odlučili smo otići od roditelja (čudno, ali istinito). Krenuli smo u potragu za ponudama stambenih kredita. Obišli smo nekoliko banaka, ali da ne duljim, što zbog uvjeta, što zbog mogućnosti, a naravno najviše zbog, naočigled, odlične ponude, odlučili smo se za SBERBANK, tadašnji Volksbank.
 

 

Odlični uvjeti, mala kamata, prihvatljiva rata, sve super. Naravno, mi neuki (nije nam izgovor, ali nažalost, očito se nismo dovoljno informirali), vjerujući preporuci bankarice, prihvatili smo ponudu, potpisali ugovor i kupili stan.
 

 

Nekoliko podataka o kreditu:

    1. Kredit dignut krajem 2005. na 20 godina, kamatna stopa 3,4, razne pogodnosti. Računica super ako računamo u EUR na dignutih cca 70.000 EUR, trebali bi vratiti cca 90.000 EUR – odlično.
    2. Nakon nekoliko godina cijela priča se značajno mijenja, kamata skače, rata raste duplo,…. sve mi to uredno podmirujemo, bez preskočene rate, bez traženog moratorija, odričući se nekih drugih stvari kako bismo mogli podmiriti ratu kredita.
    3. U jednom trenu krenemo računati koliko mi to po novom SBERBANCI moramo vratiti, a kad ono kalkulator pokaže cifru od cca 140.000 EUR!!!!!
 

 

Srećom, mogli smo podmirivati rate, nismo u tom trenu ništa mogli , sredstava za zatvaranje kredita nismo imali i odlučili smo ne misliti koliko plaćamo i nastaviti plaćati.
 

 

Nakon 10 godina urednog plaćanja, konačno je došlo vrijeme konverzije pa smo i mi kao i tisuće drugih građana od naše „cijenjene“ SBERBANKE dobili prijedlog aneksa ugovora, koji nije bio sastavljen prema zakonu – naknadno je navodno izmijenjen – do danas još nismo vidjeli novi prijedlog aneksa.
 

 

Dobili smo mi i izračun konverzije s „malenom“ pogreškom koja se potkrala prilikom obračuna. Korištena je pogrešna početna kamatna stopa zbog kojeg smo u prvom obračunu MI bili DUŽNI SBERBANCI, a nakon primjene ispravne (prema njihovim tablicama) kamate, SBERBANK je postala DUŽNA nama i to ne beznačajan iznos. NARAVNO da smo sami uočili tu nepravilnost, naravno da nam se zbog toga nitko nije ispričao i naravno da tu nije kraj :
 

   - Prema više pisanih zakona, banka nije postupila ispravno.
   - Njihov smo klijent, ali nam to ne priznaju!
   - Naplaćuju nam vođenje računa koje mi nismo prihvatili niti ugovorili!
   - Pokrali su nas za razliku u tečaju.
   - Obračunavaju nam kamatu na kamatu te se ne pridržavaju podataka iz svojih poslovnih knjiga.
   - Na potpuno pogrešan način izračunavaju promjene kamatnih stopa i stavljaju daleko višu od realne.

OVO ZADNJE NIJE SAMO ZA NAS ŠVICARCE, TO RADI SVIMA CIJELO VRIJEME!!!
 

 

Naravno, da smo im mi to sve prigovorili i usmeno i pismeno i uz odvjetnika, ali nismo dobili odgovor niti na jedan prigovor. Niti tu se SBERBANK nije držala zakona po kojem je dužna u roku od 15 dana odgovoriti!

To je dakle banka koja radi „sve prema zakonu“ i koja se brine za svog klijenta. SVI u SBERBANK!
 

 

Nekako se još nadamo da će nam nova godina donijeti pozitivne promjene i da će ipak ova priča kao prvo sa „Švicarcem“, a kao drugo s ovakvim bankarskim sustavom imati sretan kraj za nas obične građane korisnike svih vrsta kredita.
 

 

Sretna vam svima nova godina, a puno uspjeha želimo SBERBANCI i svim ostalim bankama uz želje da konačno počnu poslovati prema zakonu države, a ne svom bankarskom lihvarskom zakonu.
Živjeli!

 

 

www.profitiraj.hr 

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja