Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

ELEKTROJUG: Lažni hepovci pojavili su se i na dubrovačkom području, oprez

10.02.2016.


Osobe koje u posljednje vrijeme obilaze domove građana na dubrovačkom području i nude sklapanje novih ugovora o opskrbi električnom energijom nisu djelatnici Elektrojuga. HEP ne angažira prodajne terenske predstavnike niti upućuje svoje zaposlenike u domove kupaca radi ponude ugovora o opskrbi električnom energijom ili bilo kakvih drugih ugovora za kupce kategorije kućanstvo, priopćeno je danas iz dubrovačkog Elektrojuga.

 

 

 

- Naime, potaknuti brojnim pozivima naših kupaca koji su se ovih dana našli na meti prodajnih agenata drugih opskrbljivača, a koji su im se predstavili kao djelatnici Elektrojuga, ovim putem još jednom pozivamo građane na oprez. Djelatnici Elektrojuga ovlašteno obilaze domove kupaca isključivo radi očitanja i zamjene brojila ili drugih poslova iz nadležnosti operatora distribucijskog sustava za koje moraju imati valjan radni nalog.

 

 

 

Nažalost, od samih početaka otvaranja tržišta električne energije i pojave novih tržišnih opskrbljivača započela je i praksa obmanjivanja kupaca u pogledu ostvarenja ušteda ili lažnog  predstavljanja. Pojedini prodajni predstavnici opskrbljivača ne biraju sredstva i načine kako doći do potpisa na ugovoru o opskrbi električnom energijom. Nerijetko se prodajni agenti predstavljaju kao zaposlenici HEP-a, traže uvid u račune za električnu energiju, mogućnost pristupa brojilu i očitanje brojila, pozivaju se na poslovnu povezanost i dogovor s HEP-om o zajedničkom tržišnom nastupu, a utvrđeni su i slučajevi krivotvorenja potpisa kupca.

 

 

 

Ono što je znakovito jest da su ciljana skupina za takvo obmanjivanje u pravilu ljudi starije životne dobi s kojima se na prevaru zaključuju ugovori o opskrbi električnom energijom. Nerijetko akviziteri obećavaju nerealno niske cijena ili navodne popuste kao nagradu za dugogodišnju vjernost HEP-u i redovito podmirenje računa za električnu energiju. Stoga apeliramo na građane da povedu računa što potpisuju te od koga će i pod kojim uvjetima kupovati električnu energiju.

 

 

 

Dobro je znati da kupci koji nastavljaju koristiti javnu uslugu opskrbe električnom energijom koju pruža HEP Operator distribucijskog sustava ne moraju sklapati nove ugovore. Univerzalna usluga je pravo kupca kategorije kućanstvo na opskrbu električnom energijom u sustavu javne usluge, na cijelom području Republike Hrvatske, po realnim, jasno usporedivim i razvidnim cijenama.

 

 

 

Svi zaposlenici HEP ODS-a koji obilaze kuće i stanove imaju odgovarajuću službenu iskaznicu, koju su obvezni pokazati na zahtjev kupca. Građani, nisu dužni omogućiti obavljanje bilo koje radnje u vezi s mjernim mjestom ili priključkom, osobama koje nemaju valjanu iskaznicu HEP ODS-a ili je odbiju pokazati. Dodatnu provjeru identiteta osobe radi utvrđivanja je li osoba ovlašteni zaposlenik HEP-a, građani mogu obaviti telefonskim pozivom u Elektrojug na broj potrošačkog telefona - 0800 300 416. 

 

 

 

Naglašavamo da HEP nema dogovor o zajedničkom tržišnom nastupu prema kupcima niti s jednim opskrbljivačem na tržištu električne energije. Osim toga, iznimno je važno da građani znaju kako se sva plaćanja obavljaju na temelju prethodno ispostavljenog računa, isključivo putem ovlaštenih financijskih institucija.

 

 

 

Zavaravajući i nepošteni način prodaje odnosno dovođenje krajnjeg kupca u zabludu s namjerom da ga se time navede na sklapanje ugovora predstavlja kršenje Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom.

 

 

 

Općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom propisano je da kupac ima pravo iz bilo kojeg razloga, raskinuti postojeći Ugovor o opskrbi električnom energijom te sklopiti novi Ugovor s odabranim opskrbljivačem na tržištu električne energije. Tako sada svi kupci koji su na bilo koji način prevareni odnosno dovedeni u zabludu prilikom njegova potpisivanja imaju pravo na jednostran raskid ugovora bez ugovorne kazne, stoji također u priopćenju.

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja