Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Suhe smokve su pune zdravlja

25.11.2013.


Zbog mnoštva minerala i vitamina koje sadrži, suha smokva je odlična za užinu. Ona će vam u trenu vratiti izgubljenu energiju, oslobodiće vas nervoze i nesanice, te poboljšati  pamćenje. Poboljšat će koncentraciju jer pozitivno stimulira rad stanica i potiče razmjenu tvari u mozgu.

 

Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 g suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i za staničnu oksidaciju.

 

Sadrže više kalcija nego mlijeko

 

Suhe smokve su veoma zdrave i hranjive a malo je poznato da sadrže više kalcija od kravljeg mlijeka. Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar potiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalija regulira krvni pritisak. Suhe smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utiče na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.

Ipak, oprez jer …

Sa konzumiranjem suhih smokava trebalo bi da budu oprezni dijabetičari ali i oni koji imaju problem sa debljinom jer suhe smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve.

 

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja