Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Dr. Gajski u Župi:

16.03.2016.


Dr. Lidija Gajski održat će predavanje "Moderna medicina – previše, nepotrebno, štetno" u prostoru Sveučilišnog kampusa, Branitelja Dubrovnika 41, u petak 18. ožujka, s početkom u 18 sati kao i u velikoj vijećnici Općine Župa dubrovačka, Vukovarska 48 Srebreno, u subotu 19. ožujka, s početkom također u 18 sati.

 

 

Dr. Gajski u svojim predavanjima argumentira da suvremena medicina nudi sve više dijagnostičkih i terapijskih postupaka, od kojih je značajan dio nepotreban, pa i škodljiv za zdravlje. Lijekovi, razna terapijska pomagala i operativni zahvati proizvode rastuću štetu za tjelesno zdravlje. Dijagnostičke pretrage pronalaze „bolesti“ i onda kad ih realno nema te stvaraju psihološku i socio-kulturnu štetu šireći granice bolesti i medikalizirajući društvo. Sve to stvara velike financijske izdatke koji opterećuju kako bolesnike, tako i društvo u cjelini.

 

 

Najveću korist od „viška“ medicine imaju proizvođači medicinske tehnologije (sredstava i uređaja za liječenje i dijagnostiku), koji su zadnjih tridesetak godina ovladali vitalnim segmentima medicine. Danas moćne kompanije proizvode znanstvene nalaze u korist svojih proizvoda, educiraju liječnike i pacijente na način koji im odgovara i uređuju zdravstvenu politiku po svojoj mjeri. Pri tom uživaju svesrdnu pomoć vodećih medicinskih stručnjaka i političara, koji su u prvom redu i omogućili uvođenje privatizacije i komercijalizacije u ovo specifično i iznimno osjetljivo područje.

 

 

Korisnici zdravstvenih usluga trebali bi se upoznati s negativnim fenomenima i tendencijama moderne medicine, kako bi se mogli zaštititi te zahtijevati poboljšanje, odnosno promjenu postojećeg, sada već uvelike disfunkcionalnog modela zdravstvene zaštite.

 

 

Lidija Gajski specijalistica je interne medicine zaposlena u Domu zdravlja Zagreb-Centar. Članica je i savjetnica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, te članica Upravnog odbora i tajnica Hrvatskog bioetičkog društva.

 

 

Godine 2009. objavila je knjigu ‘Lijekovi ili priča o obmani’, sveobuhvatnu kritiku moderne medicine, poglavito njezine komercijalizacije i korupcije kroz spregu farmaceutske industrije, medicinske struke i politike. Od tada je imala više stotina nastupa u medijima, na javnim tribinama, te stručno-znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući izlaganje u Europskom parlamentu, te se pozicionirala kao vodeći kritičar suvremene medicine u nas.

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja