Utorak, 16. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Kako možete iskoristiti ljusku od jaja?

28.03.2016.


Što god mislili, ljuske jaja nisu za smeće, pogotovo ako imate sreće pa konzumirate domaća jaja. Ne morate ih imati često na meniju, ali njihovu ljusku poželjno je imati u kući. Odlične su za kožu, kosti, za vrt i biljke. A ovih dana nakon Uskrsa u svakoj kući ima viška ljuski od jaja.

 

 

 

Dodajte ljuske u gnojivo

 

 

Ljuske jaja se vrlo brzo razgrađuju, a kako su bogata kalcijem i mineralima, dodatno će obogatiti gnojivo za vaše biljke.

 

 

 

Riješite se štetočina u vrtu

 

 

Zdrobite ljuske i posipajte ih oko biljaka i cvijeća u vrtu kako biste spriječili puževe i gusjenice da ih obrste bez korištenja pesticida.

 

 

 

Pripremite biljke za sadnice

 

 

Ispunite polovice ljuske jaja zemljom za sadnju i posadite sjeme, na primjer, mini rajčice. Poslažite ih u kutiju i ostavite na izvoru svjetla i topline. U proljeće, malu sadnicu samo presadite u vrt.

 

 

 

Očistite kuću

 

 

Zdrobite ljusku jaja i dodajte u vodu s deterdžentom pa njome operite tvrđe predmete. Ljuska se može koristiti i kao netoksično abrazivno sredstvo za ribanje posuda.

 

 

 

Čistite odvode

 

 

Nekoliko zdrobljenih ljuski ubacite u sudoperu. Prilikom pranja suđa, povrća i slično, ljuske će zadržavati komadiće hrane i otpadaka i prilikom putanje do kraja odvoda, čisitit vaše cijevi i sprečavati da se začepe.

 

 

 

Ne zaboravite na membranu jajeta

 

 

Super-tanka membrana unutar ljuske odavno se koristi kao prirodni lijek kod posjekotina i uraslih noktiju te oštečenih zanoktica.

 

 

 

Otklonite iritacije na koži
 

 

Rastopite ljuske jajeta u maloj posudi sa sokom limuna i to koristiti za liječenje manjih iritacija kože i svrbi zahvaljujući bogatstvu kalcija.

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
Priča o Brgaćaninu koji je preplovio Atlantik
JOŠ 3 DANA: Novčana potpora Županije za obitelji s četvero i više djece


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja