Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

EU PARLAMENT: Dubravka Šuica pokrenula Europski dan kravate

01.05.2016.


Voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica zajedno sa zastupnicima iz Hrvatske i u suradnji sa Academiom Cravaticom pokrenula je u Europskom parlamentu 'pisanu izjavu' (Written declaration) u kojoj poziva Europsku komisiju da uvede Europski dan kravate kako bi taj otmjeni odjevni predmet bio priznat kao dio europske kulturne baštine, identiteta, komunikacije i dizajna te kako bi europski narodi mogli očuvati i učvrstiti međusobne veze i veze s ostatkom svijeta budući da se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska.

 

 

Osim hrvatskih zastupnika, inicijativu su podržali i kolege iz Njemačke, Bugarske, Slovenije i ostalih zemalja te obzirom da već postoji tradicija prema kojoj svaka država koja predsjedava Vijećem izdaje svoju posebnu kravatu, koja se nosi kako bi se obilježilo predsjedanje te države, moglo bi se reći da se kravata također smatra simbolom EU-a. Ukoliko tijekom slijedeća tri mjeseca više od polovine europarlamentaraca, odnosno njih 376, potpiše ovu pisanu izjavu, prema pravilima Europskog parlamenta ona se dostavlja Europskoj komisiji i Vijeću na razmatranje.

 

 

Kravatu, elegantan rubac koji su kao dio uniforme oko vrata nosili hrvatski vojnici, prihvatio je francuski dvor te je ona s vremenom postala nezaobilazan odjevni predmet čija je popularnost postupno rasla u Europi i diljem svijeta. U 17. stoljeću Europom su kravatu pronijeli hrvatski konjanici, a 1643. Luj XIII. uspostavio je i pukovniju „Royal-Croates” koju je Luj XIV. preimenovao u „Royal-Cravates”. Kravata je već dugo tipična za Europljane i predstavlja europski duh i europske vrijednosti, a s vremenom je postala simbolom europske mode. U skladu sa Odlukom Hrvatskog sabora iz 2008. godine u Hrvatskoj se 18. listopada obilježava "Dan kravate" u svrhu promocije identiteta najpoznatijeg hrvatskog suvenira i svojevrsnog sinonima za Hrvatsku.

 

 

"Hrvatsku želimo 'brandirati' na raznim područjima pa je i ovo jedan od načina kako možemo doprinijeti sveukupnoj pozitivnoj slici naše Hrvatske'', poručila je zastupnica Dubravka Šuica.

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja