Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: EK neće zabraniti uporabu autohtonog sjemenja u privatnim vrtovima

05.05.2016.


 Zastupnica Dubravka Šuica osvrnula se na upite novinara i građana o navodnoj zabrani upotrebe autohtonog sjemenja u privatnim vrtovima. Naime, na nekoliko objava na današnjem Twitteru i nekim hrvatskim portalima moglo se pročitati da će Europska komisija zabraniti autohtone i stare sorte sjemenja te sadnju i uzgoj rijetkih sorti.

 

 

"Građani ne trebaju biti zabrinuti jer se radi o poveznicama na članak Novog Lista od 2. svibnja 2013., a identičan se sadržaj može pročitati i u današnjem Glasu Istre. Istina je da je prijedlog bio razmatran u Europskom parlamentu, međutim, senzacionalistički članci previdjeli su dio prijedloga od 6. svibnja 2013. koji izričito navodi da upotreba sjemena u privatnim vrtovima nije obuhvaćena zakonodavstvom EU-a i privatni vrtlari mogu i dalje kupiti bilo koji biljni materijal i prodavati svoje sjeme u malim količinama", poručila je Dubravka Šuica, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu. Štoviše, vrtlari mogu razmjenjivati sjeme s drugim privatnim vrtlarima i to  ne podliježe pravilima u prijedlogu propisa, navodi se u priopćenju Europske komisije istog datuma.

 

 

No, famozni prijedlog Europske komisije, također poznat kao "seed regulation", konačno je odbijen je Europskom parlamentu (650 glasova protiv), zbog zabrinutosti da će Komisiji dati previše snage, zbog velikog broja tzv. "delegiranih akata", a da zemljama članicama neće omogućiti krojenje novih pravila prema njihovim potrebama.

 

 

Obzirom da je nakon toga Europska komisije odbila povući svoj prijedlog teksta i predložiti novi, poboljšani tekst, Parlament je zatvorio proceduru prvog čitanja i poslao svoj stav u Vijeće EU. Ipak, 7. ožujka 2015. Komisija je povukla svoj prijedlog.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja