Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTO: Misa zahvalnica dubrovačkih maturanata: Isus uzlazi na nebo da bi vam omogućio zrelost

06.05.2016.


Misu zahvalnicu dubrovački su maturanti slavili na svetkovinu Uzašašća Gospodinova (Spasova) u četvrtak, 5. svibnja u crkvi Male braće u Dubrovniku, a predvodio ju je biskup mons. Mate Uzinić.

 

 

Biskup Uzinić je u propovijedi kazao kako ga raduje što je misa za maturante ove godine upravo na svetkovinu Uzašašća jer između tih dviju stvarnosti postoje zajedničke točke. Kazao je da kao što Isusovim uzašašćem završava jedno razdoblje, a započinje drugo, isto se događa i maturantima s njihovom maturom. Istaknuo je da Isus svojim uzašašćem želi učenicima poručiti da njihov život nema svoj smisao i konačno ispunjenje ovdje na zemlji, već na nebesima. Biskup se upitao i zašto Isus nije mogao trajno ostati na zemlji, te je ponudio odgovor povezujući ga upravo s maturom: „Isus je morao uzići da bi učenici mogli postati zreli, da bi se mogli 'osloboditi' njegove trajne prisutnosti i početi 'sami' živjeti. Dok je Isus bio s njima, nisu bili sposobni preuzeti situaciju života u svoje ruke. Isus ih je 'napustio' da bi oni mogli funkcionirati kao zreli ljudi i da bi se Crkva rodila, da bi svatko sam postao odgovoran.“ No, naglasio je da Isus po Duhu Svetom ipak ostaje i trajno prisutan s njima. Kazao je maturantima da je to važna poruka za njih, da se moraju osloboditi pritisaka i odluka koje drugi donose u njihovo ime, te početi živjeti svoje živote kao odgovorne osobe. Istaknuo je i da je to problem i našeg društva, a time i Crkve, što mnogi nakon što maturiraju, a i nakon što završe fakultete, ne žele odrasti, no problem je što i mnogi roditelji ne žele dopustiti djeci da odrastu.

 

 

Potaknuo je maturante da „gledaju u nebo“, tj. da budu otvoreni Gospodinu, ali da ne ostanu „samo“ na gledanju u nebo misleći da će Bog umjesto njih napraviti ono što oni sami mogu. Kazao im je da je Isusovim uzašašćem njegovo poslanje postalo njihovo poslanje, te ih potaknuo da izvršavaju to svoje poslanje.

 

 

Pročelnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Marinko Šljivić zahvalio je na kraju misnog slavlja biskupu, kolegama svećenicima, ravnateljima, profesorima i maturantima na ovom slavlju, te ih sve pozdravio u ime Katehetskog ureda i Vijeća za mlade kao organizatora. Rekao je da je ova misa zahvala Gospodinu za sve što im je On u svojoj dobroti pružio tijekom njihovog školovanja. Potaknuo ih je da se čuvaju straha od budućnosti, površnosti i izgubljenosti. „Ne zaboravite od vremena do vremena zastati i zahvaliti Bogu za vlastitu sreću, kao i tražiti savjet, utjehu i pomoć u nevolji.“, zaključio je don Marinko.

 

 

Maturanti su ovim misnim slavljem prije samoga kraja nastavne godine došli zahvalili Bogu na njihove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja i zamolili blagoslov za važne događaje koji su pred njima poput državne mature, upisa fakulteta ili traženja posla. Na misi su sudjelovali i ravnatelji škola kao i srednjoškolski profesori koji su maturantima predavali, te tako u duhovnom zajedništvu i molitvi dali potporu mladima koje su obrazovali i odgajali.

 

 

Misno slavlje je pjesmom animirao zbor mladih Dubrovačke biskupije i katedralni zbor mladih pod vodstvom prof. Željane Lučić.

 

 

Šime Zupčić

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja