Nedjelja, 14. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

POGLEDAJTE: Jurica Popović snimio spot u Dubrovniku

23.06.2016.


Jurica Popović, skladatelja, tekstopisca, producenta, aranžera i izvođača rodom iz Metkovića koji je dugogodišnju karijeru ostvario u pozvatoj grupi „Gracia“ snimio je video za prvi single pod nazivom "Ti i ja" s albuma "Osobno"!

 

 

 

-Snimanje se dogodilo u Dubrovniku. Sve je lakše kada imate takav grad za partnera. Vratio mi se onaj isti osjećaj zadovoljstva kojeg sam  imao snimajući  pjesmu "Linđo"prije 23 godine na ovim starim povjesnim ljepotama. Dok sam čekao početak snimanja spota, odgađan zbog kiše, prolazili su mi kroz glavu stihovi Ivana Gungulića iz njegove Himne o slobodi. Duh tih stihova je potpuno promjenio moju ekspresiju u nekim scenama pred kamerom, jer mi je nametnuo osjećaj o važnosti slobode koju nam često suptilno oduzimaju. Ipak, vedro nebo je vratilo i vedrinu u spot! Sudionici spota su svi oni koji su bili interesantni, a zatekli su se unutar gradskih zidina, kazuje Popović.

 

 

 

 

Jurica Popović započeo je karijeru prije 35 godina u Metkoviću u grupi Trotakt projekt.
Rođen je 24. rujna 1958. godine u Metkoviću. Sedamdesetih godina slovi kao najbolji lokalni poznavatelj svjetskih glazbenih trendova. Rafiniranog glazbenog ukus čak ni tada mu nije bio problem iz Metkovića otići na neki veliki koncert u inozemstvo. Bilo je neminovno da glazba bude njegovo profesionalno opredjeljenje, pa se tako malo tko iznenadio kada je zagrebački Polet počeo objavljivati više tekstova o velikoj glazbenoj nadi, skupini “Trotakt projekt”. Skupinu su činili skladatelj i gitarist Jurica Popović, pjevačica Matija Vuica, basist Jašar Murtezani, bubnjar Anri Leontenko, klavijaturist Zlatko Volarević, a kasnije gitarist Blažko Mijić.

 


Kazeta s demo snimkama grupe oduševila je Poletove glazbene kritičare, a Polet je osamdesetih godina prošlog stoljeća bio zakonik što se tiče društvenih pojava, pa tako i glazbenih usmjeravanja. Ako se “Polet” kune u tebe, onda to sigurno zaslužuješ.
Trotakt projekt je ubrzo svoju vrijednost i kvalitetu dokazao pobjedom na Yurm -u (natjecanje mladih talenata iz čitave bivše države).
 

 

 

Sredinom osamdesetih velika naklonost publike i glazbene kritike rezultirali su objavljivanjem dva kultna singla “Rolana” i “Zaplešimo”. Pjesma “Zaplešimo” našla se i na istoimenoj kompilaciji domaćih hitova koju je objavio Jugoton.
 

 

 

Iako je grupa imala materijal za album, on nikad nije objavljen, zahvaljujući urednicima u tadašnjem Jugotonu koji nisu prepoznali vrijednost i značaj, te jedinstveni profil multimedijalne grupe kakva je osamdesetih bila “Trotakt projekt”.
 

 

 

Jurica Popović, nakon odsluženja vojnog roka, 1990. godine osniva svoj studio za snimanje i mijenja naziv grupe u “Gracia” u kojoj su, uz njega, ostali Matija Vuica i Jašar Murtezani. Pod okriljem vlastite izdavačke kuće “Magic Music” te godine “Gracia” objavljuje istoimeni album.
 

 

 

Glazbenu karijeru prekida Domovinski rat u koji se Jurica Popović uključuje kao dragovoljac. Nakon demobilizacije 1992, godine, “Gracia” snima drugi album “Vrijeme snova” i dalje niže albume: “Jer tu ima neki crni vrag” (1994), “Dancetheria” (1994), “4” (1995), “Arena” (1996), “Etno baš hoću” (1997), “Cvijet s juga” (1999), “Dancemix”(2001), “Carica”(2003). Slijedi četverogodišnja stanka nakon koje grupa objavljuju album “Krv nije voda” (2008).

 

 


Drugačiji od svih dosad objavljenih albuma, zamišljen je kao hrvatska priča, a od 10 pjesama koliko ih je na albumu, sedam prati spot, svaki posebna video priča.
Slijedi album “Drndaj…svadba je” (2010), također konceptualno zamišljen sa svečarsko – svadbenom tematikom. Kao posebnost je da je uz taj album išla podvezica za mladenke.
 

 

 

2011. godine, 30. godina nakon osnutka, objavljen je luksuzno opremljen box set “Trotakt projekt – R.I.P. (Repriza izgubljene priče)” koji sadrži sve objavljene i neobjavljene audio i video snimke grupe iz osamdesetih godina. Jurica Popović producirao je i dokumentarni film o grupi koji je na HTV-u emitiran u više navrata.
Jurica Popović 2013. godine, pod imenom DJ POP objavljuje mini album “Moj obračun s njima” s četiri pjesme – video spota.

 

Posljednjih nekoliko godina Jurica Popović djeluje kao kantautor, sklada, piše tekstove i izvodi pjesme koje je objavio na dva albuma. Instrumentalne skladbe objavljene su na albumu “Lunar” 2013. godine, a u prodaji je odnedavno prvi album Jurice Popovića i kao pjevača. Treba naglasiti da kao i do sada u svojoj karijeri, bilo u grupi ili samostalno, Jurica ništa ne prepušta slučaju. Od početka do kraja brine o svakom detalju, od ideja do realizacije, sve je njegovih ruku djelo.

 

 

Spot pogledajte na linku:  https://youtu.be/K3Xg6_F12No

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
Priča o Brgaćaninu koji je preplovio Atlantik
Policija privela mogućeg piromana iz Mokošice


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja