Ponedjeljak, 27. ožujka 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Pročitajte koje namirnice valjaju i kad im istekne rok trajanje

27.11.2013.


Rok upotrebe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, ističu britanski stručnjaci, nije realan pokazatelj kvalitete hrane, većina namirnica je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakiranju istekne. Ističu kako se taj rok odnosi na svježinu namirnice, koja nakon označenog roka nije štetna za organizam.

 

1. Jaja
Ukoliko se čuvaju propisno, dakle u hladnjaku jaja mogu trajati od tri do pet tjedana. Naravno pri tomu pripazite da iz hladnjak vadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

 

2. Mlijeko
Tjedan dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakiranju mlijeko može ostati pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo promijeni li mlijeko okus, miris ili izgled što ga čini kvarljivim.

 

3. Kečap
Čuvate li kečap u hladnjaku od može zadržati svoju kvalitetu i do šest mjeseci, nakon isteka roka trajanja još uvijek je siguran za konzumiranje. Naravno uočite li plijesan ili osjetite čudan miris nećete ga jesti.

 

4. Maslinovo ulje

Rok trajanja maslinovog ulja je do dvije godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporuča ga se držati na hladnom i tamnom mjestu gdje se neće kvariti.

 

5. Kiseli krastavci
Rok trajanja otvorene staklenke kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko ju čuvate u hladnjaku, isto pravilo vrijedi za masline.

 

6. Ocat
Rok trajanja octa gotovo je beskrajan, ukoliko se dogode neke promjene na boji ili talogu i dalje je siguran za korištenje.

 

7. Med
Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, stoga je dobar dokle god se ne potroši.

 

8. Kava
Pakiranje kave koje ste otvorili i na koje ste zaboravili valjano je za korištenje čak tri do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kave ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

 

9. Maslac
Dva tjedna nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može stajati čak devet mjeseci.

 

10. Začini
Cimet, papar, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dvije godine nakon označenog isteka roka, pri tomu je važno čuvati ih u staklenkama i na suhom i tamnom mjestu.

 

Najčitanije (7 dana)

FOTO: Djeca iz župskog vrtića učila kako se ponašati u potresu, požaru ili poplavi
BRZA CESTA ISPOD PODSTRANJA - Duper: Od tri loša, izabrali se najgore rješenje
OBNOVA KOLNIKA: U subotu iz Grada prema Župi samo jednim putem


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja