Nedjelja, 14. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Slavi se blagdan svete Marije Magdalene

21.07.2016.


U župi svete Marije Magdalene u Mandaljeni obilježava se blagdan župne zaštitnice. Festa će započeti u četvrtak, 21. srpnja, u 19.30 sati procesijom od Križa spomen obilježja do crkve gdje će se otvoriti vrata milosrđa nakon čega će uslijediti misa koju će predvoditi župnik don Vilim Petrović. Na sam blagdan u petak, 22. srpnja, mise će ujutro biti u 8 i 10 sati, a glavno misno slavlje u 19.30 sati predvodit će don Ivo Zečević župnik župe sv. Obitelji Nova Mokošica.

 

 

Podsjetimo, prema izričitoj želji Svetoga Oca Franje, Zbor za bogoštovlje i sakramentalnu stegu objavio je novi dekret na svetkovinu Srca Isusova, s kojim se slavlje sv. Marije Magdalene, dosada obvezni spomendan, uzdiglo na razinu blagdana u Općem rimskom kalendaru. Datum proslave se ne mijenja – ostaje 22. srpnja –, kao što ostaju isti tekstovi za proslavu u časoslovu i misalu, osim dodatka novog predslovlja.

 

 

Kako je u popratnom pismu objasnio nadbiskup Arthur Roche, tajnik Zbora za bogoštovlje, odluka je odraz aktualnog crkvenog konteksta, koji traži dublje razmatranje dostojanstva žene, nove evangelizacije i veličine otajstva božanskoga milosrđa. U njemu također ističe da je sv. Marija Magdalena primjer „istinske i autentične navjestiteljice evanđelja“.

 

 

Neovisno o problemu tradicionalnog poistovjećivanja sv. Marije Magdalene sa ženom koja je u kući farizeja Šimuna Isusu pomazala noge te sa sestrom Lazara i Marte, sigurno je da je Marija Magdalena bila dio skupine Isusovih učenika, da ga je slijedila sve do križa te je na uskrsno jutro bila prva „svjedokinja božanskoga milosrđa“.

 

 

Ona je bila prva svjedokinja Gospodinova uskrsnuća. Nadbiskup Roche je istaknuo kontrast između dvije žene u vrtu zemaljskoga raja i u vrtu uskrsnuća. Prva je raširila smrt tamo gdje je bio život; druga je navijestila život polazeći od groba, mjesta smrti.

 

 

Sveta Marija je također bila prva „evanđelistkinja“, glasnica koja naviješta radosnu vijest Gospodinova uskrsnuća, apostolorum apostola, kako ju naziva sv. Toma Akvinski. Stoga je pravo da liturgijsko slavlje te žene ima isti stupanj kao i proslava apostola u Općem rimskom kalendaru – napomenuo je tajnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.

 

 

Inače, ovaj blagdan slavi se i u župi sv. Marije Magdalene u Putnikovićima,  a misa će biti u 11 sati. Misno slavlje predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji će ujedno i krizmati četvero mladih. U župi sv. Marije Magdalene u Banićina misa će biti u 10 sati u župnoj crkvi, a slavlje će predvoditi župnik don Jozo Sebežević.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja