Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica u Bruxellesu: I u EU je izražena neravnopravnost među spolovima

28.11.2013.


"Budući da sam u politici dugi niz godina, imala sam priliku suočiti se kako s naprednim tako i s nepoželjnim aspektima politike u pogledu žena. Uzimajući u obzir oba iskustva, za vrijeme osmogodišnjeg gradonačelničkog mandata te kao  zastupnica hrvatskom Saboru i sada u Europskom parlamentu, mogu reći da iako Europska unija zagovara u mnogim svojim deklaracijama ravnopravnost spolova, još uvijek postoje velike nejednakosti u području rada na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini", istaknula je zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica.

 

Na Globalnom forumu "Žene u Parlamentima"  koji se održava od 27. do 29. studenoga u Bruxellesu sudjeluju  zastupnice iz 188 zemalja te se tom prigodom ujedno se i obilježava 120. godišnjica prvog nacionalnog izbora, u Novom Zelandu, u kojem su žene dobile mogućnost  glasovanja.  Na forumu sudjeluju uspješne žene  iz cijelog svijeta, među kojima treba istaknuti Viviane Reding, povjerenicu Europske komisije, bivšu povjerenicu i ministricu vanjskih poslova Austrije Benito Ferrero Waldner, bivšu predsjednicu Finske Tarju Halonen, bivšu premijerku Islanda Jóhannu Sigurðardóttir, premijerku Jamaike Portiju Simpson-Miller, a svoje višegodišnje političko iskustvo podijelila je i zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica.

 

"Danas je u parlamentarnim demokracijama opredjeljenje za jednakost žena i muškaraca u političkom odlučivanju preduvjet istinske demokracije. Jedna od obveza Europske strategije zapošljavanja je podići stopu zapošljavanja žena i promicati načela jednakosti spolova u svim političkim ciljevima. Postoje izviješća Europskog parlamenta koja se zalažu da barem 10 posto vodećih pozicija u tvrtkama moraju pripasti ženama. Žene moramo neprestano ohrabrivati i poticati kako bi bile ravnopravno zastupljene u svim aspektima društva", zaključila je Šuica.

 

Glavni cilj konferencije je da sudionice međusobno podijele dosadašnja iskustva i zajedničkim naporima pokušaju pronaći najbolje moguće rješenje za probleme s kojima se susreću žene prilikom uključivanja u sferu rada i na rukovodećim pozicijama, te ujedno ukazati na mogućnost promjena kroz žensko vodstvo. 

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja