Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica Europskoj komisiji o slučaju

22.07.2016.


U Republici Hrvatskoj sklopljeno je između 60 do 100.000 potrošačkih ugovora u kojima su sklopljeni krediti u švicarskim francima između inozemnih poslovnih banaka podrijetlom iz EU i hrvatskih građana. U hrvatskim se medijima ponovno aktualizirao problem švicarskog franka i teške situacije u kojoj se nalaze građani koji imaju kredite u toj valuti.

 

 

Zastupnica Dubravka Šuica već je prošle godine uputila dopis Europskoj komisiji i upoznala je s presudom Visokog trgovačkog suda u kojem je promjenjiva kamatna stopa proglašena ništetnom i naglasila da su banke jednostrano i netransparentno povisivale kamatne stope te da se takvo poslovanje negativno odrazilo najviše na dužnike u "švicarcima".

 

 

Svjesna potrebe da se ovaj problem mora što hitnije riješiti, zastupnica Šuica ponovno je, 17. srpnja, uputila dva parlamentarna pitanja Europskoj komisiji o potrošačkim kreditima u švicarskim francima, ali i o samim praksama inozemnih banaka u Republici Hrvatskoj. Zastupnica je izravno zatražila Europsku komisiju da se izjasni je li upoznata s činjenicom da je postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske u tijeku ili se svjesno miješa u postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske na način koji se teško može ocijeniti kao prihvatljiv iz motrišta same Europske unije.

 

 

Također, budući da se radi o posljedicama nezakonite bankarske prakse koju su kreirale inozemne banke porijeklom iz EU, a koje djeluju u Republici Hrvatskoj putem poslovnih banaka koje se formalno vode kao hrvatske, zastupnica Šuica također je upitala Europsku komisiju hoće li poduzeti mjere kojima će utjecati na inozemne banke da nadoknade materijalnu štetu hrvatskim građanima i daju im neki oblik moralne satisfakcije.

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja