Pipun je zahvaljujući visokom sadržaju vode (oko 88%), niskom sadržaju šećera (oko 11%) i ugodnom mirisu i ukusu, idealno ljetno osvježenje. Kalij i voda iz pipuna potiču rad bubrega, a ovi slatki plodovi, koji spadaju u skupinu tikvenjača, pomažu reguliranju tlaka, zbog vlakana olakšavaju probavu i ublažavaju nadutost. Snažni antioksidansi koje pipun sadrži, vitamin C i beta-karoten, pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u ljetnim mjesecima.
Kalij, uz natrij glavni elektrolit tijela, ima ulogu reguliranja krvnog tlaka, a u sinergiji sa velikom količinom vode ( preko 90%) koju pipun sadrži, pomaže detoksikaciji organizma putem bubrega.
Ako imate problema s viškom kilograma, pipun je idealan izbor u vrućim ljetnim danima jer nutrijenti u ovom plodu mogu pomoći pri mršavljenju regulirajući probavu i potpomažući eliminaciju toksina iz organizma, a vlakni su "zaslužni" za dugotrajniji osjećaj sitosti.
Dvije šalice sjeckanog pipuna dovoljno je pojesti na dan, preporučuju nutricionisti, a u toj količini pipun sadrži samo 120 kalorija pa ga jedite bez grižnje savjesti.
Pri kupovini birajte zreli pipun kojeg ćete prepoznati po plavkastom ili smeđem kružiću oko ”repića”. Nezreli pupun može nadražiti organe za probavu, pogotovo ako nakon konzumacije popijete vodu (može ubrzati probavu i izazvati dijareju).
Juha od rashlađenog pipuna
Sastojci: 1 zreli pipun (srednje veličine), 2 žlice limunovog soka, ¼ žličice soli, ¼ žličice svježe mljevenog papra, ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića, ½ šalice soka od jabuke ili naranče
Priprema: Oljuštite pipun, izvadite koštice i narežite ga na komade. U multipraktiku usitnite pipun zajedno s limunovim sokom, muškatnim oraščićem i paprom. Posolite i dodajte malo soka od rajčice ili jabuke. Juhu hladite u hladnjaku oko dva sata i služite je hladnu.