Utorak, 21. ožujka 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Sulejman Veličanstveni je bio u odličnim odnosima s Dubrovčanima

29.11.2013.


Dubrovačka znanstvenica dr.  Vesna Miović priprema knjigu o odnosu Dubrovnika i Osmanskog Carstva u 16. stoljeću, točnije tijekom vladavine Sulejmana Veličanstvenog. Život tog turskog vladara itekako zanima Hrvate, u prvom redu zbog turske serije "Sulejman Veličanstveni" koja u zadnje vrijeme plijeni s malih ekrana 

Kako je kazala za Dulist, njezino istraživanje se poklopilo sa serijom koja se sada emitira.

- To je razdoblje jako zanimljivo. Inače, seriju rado gledam, jer u njoj ima dosta točnih stvari, naravno s naglaskom na harem jer je to zanimljivije gledati nego kako se tuku na bojnom polju. Normalno da ima odstupanja, no što se tiče interpretacije povijesnih podataka, jako su se potrudili. Kostimi i scenografija su također fantastični. Onda je zanimljivo poći u arhiv, tražiti, tražiti i naići na neku temu koju ste gledali u seriji. Inače, 16. stoljeće fantastično je vrijeme za Dubrovnik. Pisala sam o dubrovačkoj diplomaciji na Porti, ali uglavnom sam se usmjerila na arhivsko gradivo 17. i 18. stoljeća. Ovo je nešto slično, ali će ispasti u potpunosti drugačije jer je riječ o potpuno drugačijem vremenu, u kojem je sve nabreklo od bogatstva. Imate osjećaj da se tkanine razlijevaju, zlatnici prosipaju. Zaista jedno prebogato vrijeme.

 

Dr. Vesna Miović kaže kako je Sulejman imao odlične odnose s Dubrovčanima, te ističe:

- Dubrovčani su s njime uspostavili odlične odnose dok je još bio princ. U vrijeme kad je bio sandžak-beg, redovito su ga obilazili i uspostavili prijateljske odnose. Bili su u jako dobrim odnosima s njegovom majkom, pa kad je došao na vlast, imali su osiguranu poziciju. Odnosi Dubrovčana i Sulejmana cijelo su vrijeme bili dobri. Naravno bilo je trzavica, no uglavnom je sve funkcioniralo odlično.

 

Pripremajući knjiga, znanstvenica dosta vremena provodi u arhivu i planira je uskoro početi pisati. 

-  Koliko će trajati, vidjet ćemo. Uvijek se u pisanju pokaže da treba još nešto istražiti, ali manje više to je to. U 16. stoljeću ima manje izvora, pa to olakšava posao, kazala je dr. Vesna Miović za Dulist.

Najčitanije (7 dana)

POLICIJA: Tijelo pronađeno kod Mljeta je identificirano kao nestali Hrvoje Sterniša
Tko je zainteresiran za izgradnju priključka za optičku mrežu u Župi
Županija dodijelila koncesije za plažu u Srebrenom


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja