Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Stožer najavljuje referendum o ćirilici, a premijer kaže: Neće dok sam ja živ

02.12.2013.


- Referenduma o ćirilici neće biti dok sam ja živ. Postoje pravni mehanizmi i konvencije koje smo potpisali prilikom ulaska u Europsku uniju koji ne dozvoljavaju referendume koji se tiču prava nacionalnih manjina - izjavio je premijer Zoran Milanović na proslavi Dana Grada Osijeka. 

 

Premijer je naglasio kako do referenduma neće doći čak ni nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, donosi dnevnik.hr.

 

Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Igor Gavrić potvrdio je za HRT kako su prikupili dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma o ćirilici, odnosno za promjenu zakonodavnog okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma. 

 

Dodao je kako očekuje od Vlade da će, nakon potrebne procedure, poštivati volju naroda. Nazvao je to „ne samo pobjedom Stožera već i građana Hrvatske“. 

 

Naglašava kako ne ugrožavaju prava već usklađuju zakonodavstvo sa zakonodavstvima naprednih zemalja Europske unije. 

 

Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje 50 posto stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano ustavnim zakonom.

 

Predsjednik županijske HVIDRA-e Vitomir Bajac, inače rođeni Vukovarac, kaže kako je, na području Dubrovačko-neretvanske županije prikupljeno preko 26 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar.  

 

- Jučerašnja izjava premijera Zorana Milanovića kazao kako referenduma neće biti zapravo potaknula građane da daju svoj potpis. Nakon te njegove izjave sve je više ljudi dolazilo dati  svoje potpise. Narodu je već dosta svega.  Vlada stalno priča o nepoštivanju zakona, a oni prvi to ne rade. Referendum je naše zakonsko pravo, kaže Vito Bajac.

 

Inače, Stožer će točnu brojku potpisa objaviti u srijedu na konferenciji za novinare. Potrebno im je najmanje 450.000 potpisa.  

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja