Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Europske lokalne i regionalne vlasti o imigrantima i mediteranskoj suradnji

23.02.2017.


Na Malti se održava dvodnevni događaj Europskog odbora regija s fokusom na raspravu o uzrocima imigracija te nastavku suradnje lokalnih vlasti Europske unije i država Mediterana. Izbor lokacije i tema nije iznenađenje jer su upravo izazovi izbjeglica i migranata jedan od prioriteta aktualnog malteškog predsjedavanja Vijećem EU-a.

 

 

 

Malta se već godinama nosi s povećanjem broja ljudi koje, sukladno važećim pravilima, mora prihvatiti i smjestiti. Nesređeni sustav na europskoj razini, glavni je razlog upućenih malteških poziva na solidarnost drugim članicama te zahtjeva za poboljšanje mehanizma prihvata imigranata i tražitelja azila.

 

 

 

U uvodnom izlaganju o kontekstu problema migracija u regijama koje su najviše obilježene time (u prvom redu sjeverna Afrika i Bliski istok), istaknuti su primjeri dosadašnjih napora u okviru europske politike susjedstva s posebnim naglaskom na područje Mediterana. Tako su na ovoj sjednici Predsjedništva Europskog odbora regija predstavljeni rezultati prošlogodišnje Inicijative iz Nikozije – eksperimentalnog programa potpore libijskim lokalnim vlastima. U raspravi koja je uslijedila između libijskih predstavnika i članova Odbora regija naglašena je potreba za jačanjem buduće suradnje pogotovo na područjima infrastrukture, malog i srednjeg poduzetništva te ribarstva.

 

 

 

Razmatrana je uloga gradova i regija u prihvatu, postupcima za davanje azila i relokaciji migranata te izazovi s kojima se nose lokalne vlasti koje se nalaze na uhodanim migrantskim rutama. Rasprava koja je uslijedila s publikom podcrtala je važnost provedbe kvalitetnih integracijskih politika koje počivaju na solidarnosti, pravdi i zajedničkim europskim vrijednostima.

 

 

 

U radu konferencije sudjelovali su i članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, Nikola Dobroslavić, Vojko Obersnel te Bruno Hranić.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja