Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

STUDENT KOJI TO MOŽDA I NIJE: Mario Miletić tuži dubrovačko Sveučilište

25.04.2017.


Mario Miletić je prva osoba u Hrvatskoj koja sa sigurnošću ne može kazati je li student ili nije. Njegov status studenta na dubrovačkom Sveučilištu je, kaže, neizvjestan, a Upravni sud u Splitu je u sve njegove rokove stavio u mirovanje.

 

 

Naime, on je 2016. godine podnio upravnu tužbu protiv sveučilište koje pohađa i kao takav je prvi studen koji je tužio tu dubrovačku visokoškolsku ustanovu. Njegova priča kreće jođ 2012. godine, kako  kaže, nakon pokretanja peticije protiv jedne profesorice i od tada neprestano „čačka“  različite dokumente, te prati situaciju i različita događanja na dubrovačkom Sveučilištu.  Ima 35 godina, a fakultet je upisao nešto kasnije, tako da, naglašava, nije više dijete koje se boji suočiti sa sustavom i sve to trpjeti, te, dodaje, ne želi da buduće generacije prolaze sve ono što su on i njegove kolege doživljavali.

 

 

Do sada je podnio ukupno osam kaznenih prijava protiv odgovornih osoba na Sveučilištu, a među njima je jedna temeljena na nalazu Državne revizije za 2014. godinu. Podnio je prijavu i Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju te prvu upravnu tužbu od osnivanja Sveučilišta, zbog koje je, prema saznanju nacionalnog studentskog pravobranitelja, jedini student u Hrvatskoj sa rokovima u mirovanju.

 

 

- Od prve godine studiranja sam se susreo sa situacijom za koju smatram da se ne bi smjela postojati u visokom obrazovanju: PRIJETNJE, NEPOTIZAM, OMALOVAŽAVANJE STUDENATA, ZANEMARIVANJE KVALITETE OBRAZOVANJA NA RAČUN AKUMULACIJE SREDSTAVA, NEZAKONITO UVJETOVANJE ISPITA (generacijama studenata primarna prepreka u ostvarivanju akademskog statusa, ukinuto od strane Rektorata nakon zahtjeva za dostavljanje pravne osnove iste), TUMAČENJE PROPISA NA ŠTETU STUDENATA....

 

 

 

Položio sam 29 ispita, II. godina studiranja, na ispitima smo ponekad polagali gradiva iz drugog kolegija, materija kolegija je nepotrebno razvučena, vjerovatno zbog zapošljavanja nepotrebnog kadra (rashodi za zaposlene 39.553.601,00 kn, a za stipendije u iznosu 138.600,00 kn). U protekloj godini sam se zaposlio u struci i upotrijebio maksimalno 20 % naučenog gradiva. Obrazovanje bih ocijenio sa ocjenom dobar ili dovoljan.

 

 

Zbog opisanog sam, u suradnji sa novinarkom nacionalnog dnevnog lista, razradio temu, uključivši studente sa Sveučilišta u Splitu i Zagrebu, da bi nakon što je tekst trebao izaći u tisak, sve naprosto STOPIRANO. Tu sumnjam u intervenciju odgovornih sa Sveučilišta. Ali nisam, niti ću, odustati.  Želim osigurati kvalitetnije obrazovanje, da buduće generacije imaju više mogućnosti od nas. Jer ovakav sustav nije visoko obrazovanje, ovo je MEGADONT koji studente smatra bankomatom. Nalaz Državne revizije je potvrdio moje tvrdnje da na Sveučilištu treba puno toga popraviti!, objašnjava Miletić.

 

 

Posebno upućuje na dio revizije u kojem stoji:

 

“Obavljenom revizijom za 2014. su utvrđene nepravilnosti i propusti koje se odnose na izvršenje naloga revizije za 2009., unutarnje ustrojstvo, planiranje, računovodstveno poslovanje, prihode i primitke te rashode i izdatke.”

 

http://www.revizija.hr/izvjesca/2016/rr-2016/revizija-visoka-ucilista-2016/sveucilista/sveuciliste-u-dubrovniku.pdf

 

 

Miletiću je također zanimljivo kako na nijednoj sjednici Senata se nije raspravljalo o njegovim tužbama iako je i policija radila izvide po njegovim prijavama.

 

 

 

 

SVEUČILIŠTE: Miletićeve optužbe su neutemeljene

 

Mario Miletić je podnio tužbu Upravnom sudu u Splitu protiv Sveučilišta u Dubrovniku i postupak je u tijeku. Rješenjem Upravnog suda status studenta M. Miletića stavljen je u stanje mirovanja do završetka postupka. Sveučilište protiv njega nije provodilo nikakve mjere niti je Senat raspravljao o njegovim prijavama. Smatramo, a to se već i u postupanju državnih organa pokazalo, da su optužbe protiv Sveučilišta i zaposlenika koje iznosi M. Miletić potpuno neutemeljene, ali zasad ne planiramo protiv njega pokretati bilo kakav postupak.  Žao nam je da M. Miletić nije završio studij na Sveučilištu u Dubrovniku i da se protiv svoje matične ustanove odnosi na ovakav način, stoji u odgovoru na upit glasnogovorinice Sveučilište Sandre Buratović

 

 

POLICIJA: Provodili smo izvide

 

 

U odnosu na postavljeni upit možemo potvrditi da je Policijska uprava dubrovačko-neretvanske u konkretnom slučaju provodila izvide temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku. Policija je o utvrđenom povratno obavijestila Općinsko državno odvjetništvo.

 

 

Obzirom da su, sukladno važećim pravnim propisima, izvidi kaznenih djela tajni, nismo u mogućnosti davati više podataka o događaju kojeg navodite.

 

Andrijana Biskup

Odnosi s javnošću Policijske uprave dubrovačko-neretvanske

 

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja