Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

I HT će prodavati struju

07.10.2013.


Hrvatski telekom nakon dvogodišnjih priprema planira u iduća dva mjeseca početi prodavati struju, doznaje Poslovni dnevnik.

Time će se početi natjecati na maloprodajnom tržištu na kojem se već sad grizu HEP, GEN-I i RWE, a koje je zajedno s veleprodajom lani poraslo za 861 milijun kuna, na 11,6 milijardi kuna. Dio izvora Poslovnog dnevnika tvrdi da bi HT u taj posao mogao ući početkom studenog, a ostali kažu najkasnije do 1. prosinca. Međutim, svi su složni da će HT struju početi prodavati najprije preko svoje tvrtke kćeri Iskona. Navode da je operator kupio specijalizirani softver, da radi potrebne organizacijske i ine pripreme, a već tiska i promotivne letke. Iz HT-a su odgovorili da zasad nemaju komentara. S druge strane, Blaženka Koštić Ćurić, glasnogovornica HERA-e potvrdila je da je HT zatražio dozvolu za prodaju struje.

"HERA je 16. rujna zaprimila zahtjev HT-a za izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti opskrbe električnom energijom i taj će zahtjev biti razmotren na sjednici Upravnoga vijeća Agencije koja će se održati u listopadu", kaže Koštić Ćurić. Dodaje kako točan datum održavanja sjednice još nije određen, ali je sigurno da će biti do kraja mjeseca. Stručnjaci iz branše kažu da Iskon nakon toga teoretski treba dva tjedna da rješi druga dva preduvjeta: sklopi ugovor o električnoj energiji uravnoteženja s operatorom prijenosnog sustava HOPS-om, koji je dio HEP grupe, i sklopi sporazum o reguliranju međusobnih odnosa na tržištu električne energije s operatorom tržišta energije HROTE-om.U Mađarskoj Magyar Telekom, koji je kao i HT u Hrvatskoj, dio grupe Deutsche telekom, ulaskom u prodaju struje ojačao je prihode.

Prema izvješću za prvih šest mjeseci ove godine najveći mađarski operator je od prodaje energetskih usluga, koje uključuju i pametno mjerenje potrošnje plina, imao prihod od 632,2 milijuna kuna. Usporedbe radi, to je 10,8 posto ukupnog prihoda operatora. Na energetsko tržište Magyar Telekom ušao je prije manje od tri godine te do sada skupio 106.239 kupaca struje i 68.700 kupaca plina. Većinu ih je stekao u posljednjih godinu dana, a lako je izračunati da prosječno po korisniku energetskih usluga ima prihod od 602,3 kune mjesečno. Ipak, u Magyar Telekomu upozoravaju i na rizike bavljenja tim poslom. Mađarska vlada je početkom godine odobrila sniženje cijene za 10 posto, a troškovi nabave energije su veliki i operator očekuje da će ostati takvi do kraja godine.

I dok iz HEP-a zasad nemaju komentara, iz dva nova konkurenta RWE i GEN-I poručuju kako nisu iznenađeni ulaskom HT-a na tržište struje.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja