Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Plenković: Vlada i institucije funkcioniraju, predstavljanje ministara nakon lokalnih izbora

05.05.2017.


U veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s hrvatskim iseljenicima. Uoči sastanka, Plenković je izjavio da je zadaća Vlade i hrvatske diplomacije voditi kontinuirani dijalog sa sunarodnjacima koji žive u brojnim zemljama, osobito u Austriji, gdje su, uz gradišćanske Hrvate, brojni hrvatski ljudi koji kvalitetno rade i zarađuju za svoj život u Austriji.

 

 

"Uvijek je dobra prigoda vidjeti kako se poveznica između dijaspore i domovine može osnažiti", kazao je premijer Plenković.

 

 

Osvrnuvši se na sastanak sa saveznim kancelarom Kernom i saveznim predsjednikom Austrije Van der Bellenom, predsjednik Vlade rekao je da su oni, kao i predavanje na bečkoj Diplomatskoj akademiji, prošli u odličnom tonu. "Dali smo doprinos unaprjeđenju gospodarske suradnje, trgovinske razmjene i još jedan poticaj za dolazak brojnih austrijskih turista u Hrvatsku", rekao je Plenković.

 

 

Na sastanku sa saveznim kancelarom Kernom, s kojim se predsjednik Vlade redovito vidi na sastancima Europskoga vijeća, razgovarao je i o ključnim europskim temama. Razgovarali su, uz ostalo, i o politici proširenja, situaciji na jugoistoku Europe i jačanju suradnje, osobito u svjetlu velikih projekata u kulturi, koje si ove godine predstavljaju Hrvatska i Austrija.

 

 

Na novinarsko pitanje o političkoj situaciji u Hrvatskoj, predsjednik Vlade čestitao je novoizabranom predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću, naglasivši kako je prirodno da je dobio podršku apsolutne većine zastupnika u Hrvatskom saboru. Kazao je kako je intencija da se novi ministri predstave nakon lokalnih izbora.

 

"Imamo vremena za to, nije nikakva drama. Institucije funkcioniraju, Vlada i ministarstva funkcioniraju", poručio je premijer naglasivši da je njegov cilj stabilnost hrvatskih institucija.

 

 

Plenković je ocijenio da je Most odgovoran za krizu vlasti.

 

 

"U životu, politici, partnerstvu, koaliciji postoji nešto što se zove minimum korektnosti i lojalnosti. Ne mogu u jednoj vladi biti dvije vlade. Ne mogu u istoj vladi sjediti ministri, koji su protiv kolege koji s njima radi godinu i pol dana", utvrdio je Plenković. 

 

Podsjetio je da je HDZ bio relativni pobjednik ovih izbora te je na temelju pregovora u postizborno vrijeme formirao parlamentarnu većinu, kojoj su podršku dale i druge stranke.

 

"Ako dođemo u situaciju da se procijeni da idemo u nove izbore, mi ćemo ponovo biti najjača stranka na tim izborima. Ja sam na njih spreman", rekao je  Plenković.

 

Dodao je da se sve odvija prema jedinom mogućem scenariju ukoliko partner otkaže lojalnost, procijenivši čistim konstrukcijama da je HDZ taj koji nije ispoštivao svoje obveze.

 

"Obrnuto. Mi smo čak i na sjednici Vlade prije osam dana usvojili sve što je bilo bitno glede Mostovih prijedloga zakona. Poslali smo mišljenje u Hrvatski sabor, glasali za Zakon o arhivima i arhivskoj građi, Zakon o HRT-u. Naš dio obveza bio je uvijek i u cijelosti ispoštivan", naglasio je Plenković.

 

Podsjetio je da su u brojnim dosadašnjim situacijama u Hrvatskoj saborske većine znale funkcionirati sa 76, 77, 78 ruku zastupnika.

 

"Nekad i manja većina omogućuje funkcionalniju i učinkovitu vladu. To nije ništa dramatično, to je demokracija i demokratska praksa", utvrdio je premijer Plenković.

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja