Srijeda, 28. srpnja 2021.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Crna kronika /    Sve vijesti iz rubrike Crna kronika

Nasukala se jedrilica kraj Šipana – spašena posada

17.05.2017.


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o uspješno okončanoj koordiniranoj spasilačkoj akciji za dvoje članova posade jedrilice, koja se jučer navečer nasukala između otoka Jakljan i Šipana u dubrovačkom akvatoriju.

 

 

 

MRCC Rijeka zaprimila je sinoć, 16. svibnja u 20.51 sati posredstvom Obalne radio postaje ORP Dubrovnikradio poziv pogibelji posade nasukane jedrilice, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetnija Dubrovnik. Obzirom da posada jedrilice nije dojavila točnu poziciju nasukanja bilo je potrebno odraditi dodatne provjere kako bi se čim prije pokrenula spasilačka akcija.

 

 

 

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik odmah po utvrđivanju točne pozicije nasukanja, Prolaz Harpoti između otoka Jakljana i Šipana, u 21.44 sata isplovili su prema jedrilici „Mareblue“, dužine 10 metara, zastave Dominikanske republike sa dvoje neozlijeđenih članova posade, ruski državljani, koji su po dolasku spasilačkog broda LK Dubrovnik odbili napustiti jedrilicu.

 

 

 

Pregledom jedrilice na poziciji nasukanja utvrđeno je oštećenje bočne oplate i prodor mora u potpalublje, zbog čega je prijetila opasnost od potonuća te su službenici LK Dubrovnik u koordiniaciji sa MRCC Rijeka angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe JVP Šipan, koji su osigurali nasukanu jedrilicu od potonuća te je ista potom osposobljena za tegalj. Na mjestu nasuanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

 

 

 

U 02.30 sati jedrilica je odsukana te su je službenici dubrovačke Kapetanije uzeli u tegalj u luku Šipan, gdje je iskrcano i dvoje članova posade.

 

 

 

Lučka kapetanija Dubrovnik vlasniku jedrilice „Mareblue“, A.K., ruski državljanin, izdala je zabranu isplovljavanja jedrilice dok se ne obavi remont, a potom i tehnički pregled osposobljenosti za plovidbu od strane Hrvatskog registra brodova.

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture


 

Najčitanije (7 dana)

Malverzacijama u gospodarskom poslovanju trgovačko društvo oštetio za višemilijunski iznos
Hoće li na jugu Hrvatske uskoro biti osnovan Centar za autizam


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja