Utorak, 16. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Podrška dr. Lucije Tomljenović za neobavezno cijepljenje u Hrvatskoj

04.12.2013.


Dokumenti za preuzimanje

Podrška dr. Lucije Tomljenović za neobavezno cijepljenje u Hrvatskoj

Znanstvenica hrvatskog podrijetla dr. Lucija Tomljenović, koja se u Kanadi bavi istraživanjima vezanim uz štetne učinke cjepiva po zdravlje cijepljenih osoba, uputila je pismenu podršku ukidanju obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj.

 

Lucija Tomljenović doktorirala je biokemiju i trenutno je postdoktorand na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Britanska Kolumbija. Njezino istraživanje usredotočeno je na objašnjavanje mehanizama kojima cjepiva i njihovi adjuvansi (kemijski dodaci cjepivima) mogu izazvati neurološke i autoimune bolesti. Također radi na razvijanju novih protokola temeljenih na biomarkerima koji bi omogućili utvrđivanje moguće povezanosti ozbiljnih, štetnih pojava nakon cijepljenja sa samim cijepljenjem

 

Dopisom, upućenim članovima građanskih inicijativa Sloboda odlučivanja za obavezno cijepljenje djece, Hrvatska protiv obaveznog cijepljenja i Roditelji koji ne žele cijepiti djecu, dr. Lucija Tomljenović uputila je pismenu podršku za uvođenje neobaveznog cijepljenja i u Hrvatskoj:

 

Podrška ukidanju obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj

 

Argument prisilnog cijepljenja uz prijetnju novčane kazne nema nikakvu znanstvenu ni etičku bazu. Sasvim je jasno da cjepiva kao i svi ostali lijekovi mogu prouzročiti štetne reakcije. U određenom postotku djece nuspojeve su ozbiljne (primjerice anafilaktičke reakcije, autoimunske bolesti živčanog sustava koje često završavaju s doživotnom invalidnosti, smrti slučajevi...).

 

Današnja medicinska znanost ne može sa sigurnošću utvrditi koji pojedinci spadaju u rizičnu skupinu kod koje cijepiva mogu izazvati takve ozbiljne nuspojave. Jedan razlog toj nepoznanici je činjenica da su se kroz povijest cjepiva rutinski testirala na isključivo zdravim osobama. Naime, osobe i djeca kod kojih postoje određene kontraindikacije (primjerice prematurno rođenje, osobna ili obiteljska povijest autoimunskih bolesti, prijašnja nepoželjna reakcija na cijepljenje, hipersenzibilnost na sastojke cjepiva...) se rutinski isključuju iz procesa testiranja koji prethodi licenciranju cjepiva.

Činjenica je da cjepiva nisu bezazlena i da sva djeca neće jednako reagirati na sva cjepiva. S tim u vezi, u potpunosti podržavam ukidanje prisilnog cijepljenja u Hrvatskoj, po uzoru na ostale demokratske zemlje u zapadnom svijetu. Hrvatska bi trebala ići korak u naprijed, umjesto korak u nazad. Također podržavam bolju edukaciju o mogućim nuspojavama cjepiva.

 

Znanost zasigurno ide naprijed i danas se mnogo više zna o ozbiljnim nuspojavama koje izazivaju cjepiva. Unatoč toga, javne zdravstvene mjere u Hrvatskoj i dalje zaostaju u dobi inkvizicije. Trebalo bi biti svima jasno da uistinu dobrom proizvodu nisu potrebne totalitarne i radikalne mjere da bi se pučanstvo tobože "uvjerilo" u njihovu "neupitnu" dobrobit.

Lucija Tomljenović, PhD

Medicinski fakultet Sveučilišta Britanska Kolumbija u Kanadi

 

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
Priča o Brgaćaninu koji je preplovio Atlantik
JOŠ 3 DANA: Novčana potpora Županije za obitelji s četvero i više djece


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja