Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Župske jaslice Lea Kleškovića predstavljat će Hrvatsku na izložbi u Luksemburgu

13.07.2017.


Na izložbi božićnih jaslica u Luksemburgu Hrvatsku će predstavljati Župske jaslice autora Lea Kleškovića. Ovog svestranog Župljanina organizator izložbe Paul Nilles je „otkrio“ vidjevši njegove jaslice u više novina i portala te je s njime stupio u kontakt preko Michelle Kojakovic iz kluba stranaca u Dubrovniku.

 

 

 

- Organizator izložbe Paul Nilles je kolekcionar koji sakuplja božićne jaslice iz cijelog svijeta. U privatnoj kolekciji ima preko 630 jaslica, a skuplja ih preko 25 godina. Veliki broj jaslica koje je prikupio su unikatne ili su posebno izrađene za njega. Pa tako dugi niz godina prikupljajući ih rodila se idea o izložbi na kojoj će biti izložene njegove jaslice. Na prvoj izlozbi prije mnogo godina bilo je izlozeno ukupno 30 setova, a do danas ih je izloženo preko 600 različitih setova napravljenih od raznih materijala u raznim oblicima i stilovima izrade. Izložba se održava svake 2-3 godine u ESCH-ALZETTE u Luksemburgu. Ove godine u prosincu na izložbi ce biti izloženo ukupno 111 razlicitih setova božićnih jaslica iz 111 zemalja cijeloga svijeta, pojašnja nam Leo Klešković.

 

 

 

Ovaj svestrani Župljanin za ovu je prigodi izradio jaslice u veličini od 27-30 cm i koje su oduševile Paula Nillesa. Jedinstvene zbog svog izgleda, materijala i posebnog načina izrade u narodnoj nošnji Župe dubrovačke privlače pažnju kolekcionara i ljudi iz cijelog svijeta. Upravo svojim posebnim dizajnom i narodnom nošnjom privukle su pažnju Paulu Nillesu te ih je poželio imati u svojoj kolekciji te ih izložiti i predstaviti na izložbi u Luksemburgu.

 

 

 

Izložba se organizira u sklopu " LES AMIS DE L'ORGUE ESCH SACRE - COEUR" i otvorena je svaki vikend u prosincu od 14:00 do 18:00 sati gdje će se nakon razgledavanja izložbe u 18:00 sati nedjeljom održati 4 koncerta.

 

 

 

Za Kleškovićeve radove već su čuli mnogi diljem svijeta pa su se i brojni kolekcionari već zainteresirali. Kolekcionarka iz Portugala se javila i želi da joj izradi dva seta jaslica i to jedne u župskoj a druge u konavoskoj nošnji. Također ovih dana došao je u Dubrovnik čovjek iz SAD i svratio u Župu, točnije u Mandaljenu, uzeti unikatne figure u narodnoj nošnji Dubrovačkog kraja jer želi imati izvorni suvenir.

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja