Srijeda, 17. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

KAD ĆE OBNOVA: Novac namijenjen obnovi hotela Plat završio u Agrokoru

25.07.2017.


Oko 29 milijuna kuna namijenjenih ulaganju u hotele Plat fond u suvlasništvu Nexusa - posuđen je Agrokoru.


Kako je N1 objavio, novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je i ostalo 40 milijuna kuna. Riječ je o iznosu koji je Agrokoru posudila tvrtka Nexus ulaganja - riječ je o trgovačkom društvu kojeg je osnovao Nexus fond (jedan od tzv. fondova gospodarske suradnje) u kojem je jedan od ulagača i Republika Hrvatska, i to upravo preko HBOR-a.

 


Ta je priča počela u srpnju 2016. godine kada je Nexus fond - točnije njegov Povjerenički odbor u kojem sjedi i predstavnik HBOR-a - odlučio u tvrtku Zagreb-Montaža ulagati više od 50 milijuna kuna; kako bi se provela ta odluka Nexus fond je osnovao tvrtku Nexus ulaganje. Međutim, umjesto u Zagreb-Montaži većina novca je do kraja prošle godine završila kao pozajmica u Agrokoru. U kompaniju Ivice Todorića je u nekoliko mjeseci otišlo 47 milijuna kuna, i to uz kamatu od 6 posto. Od trenutka posuđivanja pa do kraha Agrokora od spomenutog je iznosa vraćeno tek 7 milijuna kuna.


Za N1 u utorak je potvrđeno da to nije jedini iznos posuđen Agrokoru. Naime, na naš upit je li Nexus grupa na bilo koji način, dakle bilo kroz fond ili kroz tvrtku kćer, financirala bilo koju tvrtku iz koncerna Agrokor u posljednjih godinu dana, član Uprave Marko Makek, potvrdio je da je Agrokor financiralo i društvo KHA četiri d.o.o., a kojem je fond Nexus FGS jedan od suvlasnika:


"Drugi fond Nexus FGS II nije plasirao sredstva Agrokoru, no trgovačko društvo gdje je fond Nexus FGS II jedan od suvlasnika jest - KHA četiri d.o.o., što je, vezano uz vaš upit, jedina slična izloženost Agrokoru iz okvira fondova pod upravljanjem Nexusa. Navedeno društvo - KHA četiri d.o.o. osnovano je 2014. od strane Karisma Resorts International i Agrokora s ciljem sudjelovanja u javnom natječaju (privatizaciji) 92,5% udjela u društvu Hoteli Plat d.d. od strane CERP-a.


Nakon što je u prvoj polovici 2015. društvo KHA četiri d.o.o. dobilo natječaj i steklo pravo da od CERP-a kupi 92,5% vlasničkog udjela u društvu Hoteli Plat d.d., Fond Nexus FGS II tek u lipnju 2015. postaje suvlasnikom i ulaže 100 milijuna kuna u KHA četiri d.o.o., dok preostala dva partnera tom prilikom ulažu zajedno još 30 milijuna, iz kojih novaca se plaćaju udjeli CERP-u, dakle, sva od Fonda uložena sredstva su utrošena na plaćanje CERP-u. Nakon naknadnog dodatnog ulaganja Agrokora i Karisma Resorts International od HRK 70 milijuna tijekom 2016. Agrokor je postavio upit prema trgovačkom društvu KHA četiri d.o.o. i ostalim članovima društva da li se dio tih sredstva, mogu na komercijalnoj osnovi angažirati na način da se Agrokoru odobri kratkoročna pozajmica, a dok sredstva ne budu bila potrebna na projektu, primarno kada krene građenje što još niti danas nije u toj fazi.


Zašto je KHA četiri Agrokoru odobrio pozajmnicu?

Objasnili su da su se odlučili na ovu pozajmnicu Agrokoru jer su na novcu koji im u tom trenutku nije trebao htjeli zaraditi na kamatama.


"Društvo KHA četiri d.o.o. donijelo je pozitivnu odluku, članovi društva su se s tim usuglasili, a upravo kako bi se za projekt generirala neka dodatna sredstva od kamata na ova neangažirana sredstva, budući da su kamatne stope na depozite bile na povijesno niskoj razini. Dug Agrokora prema KHA četiri d.o.o. je danas na razini 27,8 milijuna kuna plus kamate, te je osiguran zalogom nad vlasničkim udjelima Agrokora u KHA četiri d.o.o. (25%). 

 

Niti jedan od suvlasnika nije je mogao samostalno odobriti bilo kakvu kratkoročnu pozajmicu Agrokoru, već je isto rezultat upita Agrokora i suglasnosti članova društva. Kronološki promatrano, radi se o ulaganju Fonda Nexus FGS II u KHA četiri d.o.o., kojim su kupljene dionice Hotela Plat d.d., a godinu i nešto kasnije, iz novaca koje je naknadno uložio Agrokor (i Karisma Resorts International), bila je odobrena kratkoročna pozajmica Agrokoru. Dakle, Agrokor je posudio novac koji je i sam uložio u projekt, a pritom založivši svoj vlasnički udio u projektu, gdje bi u slučaju neplaćanja obveze bili ovršeni udjeli koji bi bili prodani novom investitoru bez utjecaja na ostale suvlasnike i projekt, no što je spriječilo stupanje Lex Agrokora na snagu."


HBOR sve saznao tek početkom svibnja

A kako i na ovoj pozajmnici većinu posuđenog iznosa Agrokor nije vratio, oštećen je HBOR, a time i RH odnosno njeni građani. Prema našim saznanjima, HBOR o svemu nije bio obaviješten. To potvrđuju i odgovoru za N1. Priznaju da su upoznati s činjenicom da KHA četiri d.o.o. ima otvorena potraživanja prema koncernu Agrokor tek početkom svibnja.


"Povjerenički odbor Nexus II FGS-a, koji se sastoji od predstavnika svih ulagatelja u fond, a u čijem sastavu je i predstavnik HBOR-a, donio je 27. svibnja 2015. Odluku o ulaganju u Hotele Plat d.o.o.


KHA četiri d.o.o., SPV koji je Nexus Private Equity partneri d.o.o. osnovao u svrhu provedbe ulaganja u Hotele Plat d.d., a koji je u suvlasništvu Nexus FGS II 50%, te Karisma Resorts International i Agrokora (svaki po 25%) je dio sredstava namijenih ulaganju u Hotele Plat d.d. pozajmio koncernu Agrokor. Prema našim saznanjima postoje otvorena potraživanja koja KHA četiri d.o.o. ima prema koncernu Agrokor i društvu u suvlasništvu."


"Sve do informacije društva za upravljanje fondom Nexus Private Equity partneri d.o.o. dane na sjednici Povjereničkog odbora Nexus FGS-a II 4. svibnja 2017., HBOR-ov predstavnik nije znao za ovu pozajmicu te HBOR nije niti u ovom slučaju mogao reagirati na predmetnu transakciju, kao niti u slučaju ulaganja u društvo Zagreb-montaža d.o.o. Naglašavamo da Povjerenički odbor nema kontrolu nad poslovanjem SPV-jeva već su oni pod kontrolom društva za upravljanje."


Razotkrio ih Lex Agrokor

Da je HBOR o pozajmnici bio upoznat tek prije par mjeseci potvrdili su i u Nexus Private Equityju: "Svi ulagatelji, pa tako i HBOR, i dionici su o tome obaviješteni čim je u travnju 2017. predmetni plasman prestao biti redovnim poslovnim događajem i kada je dobio izvanredni karakter primjenom Lex-a na Agrokor te time zaustavljanjem ovršnog rješenja.“

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
IGRE: Čarobna šuma na Lovrijencu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja