Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

AFERA PET ZVJEDICA: Žeravica i oba Kralja oslobođeni optužbi da su reketirali Štroka

06.12.2013.


Ivo Žeravica, Antun Kralj i Antoan Kralj oslobođeni su po svim točkama optužnice u aferi „Pet zvjezdica“, donosi dulist.hr

Odlučilo je to Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Romca.

Podsjetimo, istraga u ovoj aferi pokrenuta je još 2007. godine, nakon što je hotelijer Goran Štrok, tada vlasnik Hotela Bellevue prijavio pokušaj iznude mita u visini 440 tisuća eura. U ljeto 2008. podignuta je optužnica protiv bivšeg pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Iva Žeravice te dubrovačkog poduzetnika Antuna Kralja i njegova sina Antoana.

Prema USKOK-ovoj optužnici iz 2008. godine teretilo ih se zbog počinjenja više kaznenih djela primanja mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Točnije, prema optužnici, Žeravica i Antun Kralj najprije su tražili 120 tisuća eura za dozvolu, a zatim je sam Žeravica tražio 200 tisuća eura. Kada je Štrok odbio platiti tražene iznose zaključeno je kako njegov hotel nema uvjete za dobivanje uporabne dozvole. Žeravica se teretio da je zatim ponovo od Štroka tražio 120 tisuća eura kako bi mu ovaj nakon lokacijske, izdao i dopunu građevinske dozvole.

Žeravica je, navodi se u optužnici, Antunu Kralju obećao da će mu kao državni službenik pomoći u dobivanju potrebnih dozvola za njegovu tvrtku ako mu proda stan u Zagrebu za 30 posto nižu cijenu od tržišne. Žeravica je na nagovor dvojice suoptuženika, spriječio izdavanje građevinske dozvole jednom investitoru dok taj investitor s njima ne potpiše ugovor o izvođenju radova.

Optužnica nije odmah postala pravomoćna jer su bile sporne snimke koje je napravio Goran Štrok tijekom, ali i prije tajnih mjera nadzora. Naime, Štrok je optužene tužio za iznuđivanje mita, a kao dokaz je USKOK-u ponudio snimku razgovora na kojoj se čuje kako iz njega žele izvući novac.

Problem je bio u tome što je Štrok razgovor snimio osobno i to u vrijeme kada još nije bio USKOK-ov pouzdanik. Kako se u optužnici ne smiju pozivati na dokaze koji su pribavljeni bez naloga istražnog suca te je USKOK morao prepraviti optužni akt.

Suđenje je na Županijskom sudu u Splitu počelo krajem siječnja ove godine, jer je u međuvremenu Vrhovni sud odlučivao o legalnosti snimaka koje je napravio USKOK-ov svjedok pouzdanik Štrok kao i o nadležnosti suda koji će provesti samo suđenje. Samo suđenje počelo je 22. siječnja ove godine.

S olakšanjem smo primili ovakav ishod presude. Ovo je velik dan za mog branjenika Antoana Kralja, koji je prije šest godina doživio potpunu Golgotu - kazao je za duList odvjetnik Antoana Kralja Dragan Pištalo nakon objave oslobađajuće presude u aferi „Pet zvjezdica“. 


- Nekako simbolično sve se završava u gotovo isto vrijeme. Naime, 27. prosinca 2007. godine Antun Kralj i Ivo Žeravica su uhićeni, a moj branjenik Antoan Kralj priveden. Baš na taj datum je rođendan njegovog djeteta, a evo šest godina poslije uoči tog datuma je oslobođen - izjavio je Pištalo.

- Definitivno smo zadovoljni s presudom, zatvorio se krug i svim imamo razloga za djelić satisfakcije - dodao je Pištalo. Kako saznajemo, u sudnici je tijekom izricanja presude vladala pozitivna atmosfera.

Inače, Iva Žeravicu na sudu je branio odvjetnik Rino Lujak, dok je na čelu odvjetničkog tima Antuna Kralja bio Tonči Mihočević.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja