Srijeda, 17. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Koga će Ministarstvo zvati da kupi Kupare

06.12.2013.


Ministar turizma Darko Lorencin očekuje da će prvi pozivni natječaj za privatizaciju turističkog kompleksa Kupari kod Dubrovnika biti objavljen tijekom prosinca, nakon čega bi se u prvom kvartalu iduće godine objavio i natječaj za obvezujuće ponude za taj kompleks.

 

Napominjući za Hinu da je u tijeku formiranje zemljišnih knjiga vezanih za taj kompleks, ministar ističe da se to mora dovršiti do objave natječaja za obvezujuće ponude o čemu će investitori biti detaljno informirani u prvom natječaju za iskazivanje interesa.

Natječaj za Kupare jedan je od dugoočekivanih natječja koji je u zadnje dvije-tri godine već nekoliko puta najavljivan, ali i nerealiziran unatoč načelnom zanimanju domaćih i stranih investitora.

Ministar turizma slijedom prijedloga plana normativnih aktivnosti Ministarstva za iduću godinu do kraja prvog tromjesečja najavljuje izmjene i dopune zakona o turističkim zajednicama, što objašnjava potrebom prilagodbe sustava turističkih zajednica novoj strategiji, ali i ciljevima racionalizacije i većeučinkovitosti tog sustava.

Kako je boravišna pristojba najvažniji izvor prihoda tog sustava u prvom bi se tromjesečju iduće godine razmotrili i procijenili učinci postojećeg zakona o boravišnoj pristojbi, slijedom čega bi se prijedlog izmjena i dopuna i tog zakona mogao u tom tromjesečju naći u Vladinoj proceduri.

Pritom će se nastojati osigurati materijalna osnovica za provođenje zadaća turističkih zajednica, ali i, kako kaže, svrhovitije raspoređivanje sredstava boravišne pristojbe unutra sustava.

Na sličan način će se razmotriti iduće godine i učinci zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te o pružanju usluga u turizmu, a osim tih zakona Lorencin ističe da Ministarstvo sudjeluje i u pripremi izmjena i dopuna zakona o turističkom zemljištu čiji bi se prijedlog uskoro trebao naći pred radnom skupinom za taj zakon.

Uz Ministarstvo turizma u toj su radnoj skupini i predstavnici ministarstava pomorstva, prometa i infrastrukture te pravosuđa, kao i predstavnici Kamping udruženja Hrvatske (KUH) i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Komentirajući smanjenje sredstava Ministarstvu iz državnog proračuna, što je po rebalansa za ovu godinu za 13 milijuna kuna manje, na 268,3 milijuna kuna, a za iduću godinu za još 20-ak milijuna kuna, na 246,7 milijuna kuna, Lorencin kaže da to neće utjecati na realizaciju aktivnosti i projekata Ministarstva.

Objašnjava i da je u proračunu Ministarstva turizma za 2014. u odnosu na 2013. smanjen iznos za subvencionirane kamate programa Poticaj za uspjeh, a zbog iznosa kredita koji su već isplaćeni, dok je najveće smanjenje izvršeno na stavci Fond za razvoj turizam.

Kako je ove godine prvi put objavljen taj program za namjenska sredstva i iz njega se troši onoliko koliko se uplati u Fond, ta sredstva zapravo predstavljaju izvanproračunski prihod Ministarstva turizma.

Prva pretpostavka je bila da će se od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište u tom Fondu prikupiti oko 70 milijuna kuna, ali je realnost da se prikupilo 40 milijuna kuna.

Stoga, gledajući ukupna sredstva kojima raspolaže Ministarstvo turizma, realno ona nisu smanjena te s obzirom na sredstva iz Fonda za razvoj turizma te mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova, ne planira se smanjivati sredstva za programe koji su namijenjeni gospodarskom i javnom turističkom sektoru, naglašava ministar Lorencin.

Napominje i da je Ministarstvo u procesu kreiranja programa potpora za iduću godinu koje će ukupno iznositi 30,65 milijuna kuna, a razlika u odnosu na ovu godinu bit će u tome što će programi biti fokusiraniji i neće biti programa koje su zajednički provodili Ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), već će te programe, uz nadzor Ministarstva, prepustiti HTZ-u.

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
IGRE: Čarobna šuma na Lovrijencu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja