Srijeda, 17. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

U Mlinima proslava sv. Ilara i Međunarodni znanstveni skup o sv. Ilaru

11.10.2017.


Župa sv. Ilar u Mlinima proslavit će u subotu, 21. listopada blagdan svog nebeskog zaštitnika. Svečano misno slavlje u 10 sati u župnoj crkvi predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na blagdan će misa biti i u 17 sati.

 

Ususret blagdanu bit će trodnevna duhovna priprava od 18. listopada koja će se sastojati od listopadske pobožnosti u 18.30 sati i mise u 19 sati. Mise će predvoditi i na njima propovijedati: don Stanko Lasić, don Robert Čibarić i don Josip Barišić.

 

 

Uz ovogodišnji blagdan zaštitnika u Mlinima će četvrtak, 19. i petak, 20. listopada biti održan Međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“. Skup će biti otvoren 19. listopada u 16.30 sati u hotelu „Astarea“.

 

 

Na skupu će biti održana izlaganja na teme: „Sveti Hilarion u kontekstu teoloških rasprava svoga vremena“ (doc. dr. Anto Barišić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion između bijega od ljudi i zauzimanja za njih“ (doc. dr. Andrea Filić, Zagreb, Hrvatska), „Sveti Hilarion – otac asketa i pokornika palestinske pustinje“ Vanda Kraft Soić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion kao učenik i sluga Kristov“ (prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion između slobodne volje i milosti“ (dr. sc. Josip Knežević, Sarajevo, BiH), „Smisao i cilj Jeronimovih hagiografskih djela“ (prof. dr. sc. Miran Špelič, Ljubljana, Slovenija), „Liturgija i monaški život prema Jeronimovim hagiografijama“ (mr. sc. Silvio Košćak, Zagreb, Hrvatska);

 

 

„'Gol i oboružan u Kristu' (Vita Hilar. 2,7): askeza, čudesa i egzorcizmi u Jeronomovu Životu sv. Hilariona“ (Roberta Franchi, Budimpešta, Mađarska), „Retoričke figure u Epilogu Života sv. Hilariona i druga dva Jeronimova životopisa svetaca“ (Basyli Degorski, Rim, Italija), „Hilarion na Siciliji“ (Benedetto Clausi, Calabria, Italija), „Legenda o svetom Hilarionu u starijoj hrvatskoj književnosti“ (Vesna Stipčević Badurina, Zagreb, Hrvatska), „Kult sv. Ilara na dubrovačkom području“ (Vinicije Lupis, Dubrovnik, Hrvatska) i „Legende o sv. Ilaru u usmenoj tradiciji“ (Jelena Obradović Mojaš, Dubrovnik, Hrvatska).

 

Životopis sv. Ilara

 

 

Pobožna predaja o svetom Ilaru na širem dubrovačkom području

Priča govori da je ovim prostorima harao zmaj imenom Voaz, koji je boravio u Cavtatskoj špilji Šipun. Zmaj je mještanima činio puno zla, pa su molili Svetoga Ilara da ih oslobodi njegove pošasti.  Sveti Ilar je pošao u špilju Šipun i snagom Božije volje naredio zmaju da pođe s njim. Zatim je podigao ruku i učinio se put kroz more, pa  je po suhu preveo zmaja u Mline. Narodu je naredio da napravi veliku lomaču. Kad je došao u Mline, vezao je zmaja, stavio ga na lomaču i spalio.  Na mjestu gdje je Sveti Ilar spalio zmaja, zahvalni mu je narod podigao crkvu.

 

 
 
 
Preuzimanje priloga:
 
 
 

 

 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja