Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Biskup Uzinić u Mlinima: „Napunimo ulje u našim svjetiljkama vjere“

13.11.2017.


Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić započeo je u petak, 10. studenog, s kanonskim pohodima u župama dekanata Dubrovnik 2 koji obuhvaća 12 župa. Prva župa bila je župa sv. Ilara Mlini u Župi dubrovačkoj u kojoj su u petak mons. Uzinića pred župnom crkvom dočekali vjernici, članovi župnih vijeća i župnik don Bernardo Pleše koji je biskupu ujedno uručio ključ crkve. Kratko je predstavljen i restaurirani centralni luster star više od 200 godina koji je u crkvu vraćen nakon više od godinu dana restauracije, a koji je biskup simbolično povezao sa svojim kanonskim pohodom za koji je kazao kako bi trebao župnoj zajednici pomoći da „procvjeta i prosvijetli na nov način“.

 

Nakon prvog susreta i molitve na groblju pored župne crkve, u pratnji župnika i predstavnika župnog pastoralnog vijeća Đura Lonze dubrovački biskup obišao je mališane u Dječjem vrtiću Župa dubrovačka koji su mu uručili likovni rad koji su sami napravili, a riječi zahvale na dolasku biskupu je uputila i ravnateljica vrtića Marija Jelić. Zamjenik načelnika Općine Župa dubrovačka Mirko Maslać i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine  također su primili u posjet dubrovačkog biskupa, a razgovaralo se o budućim planovima koji se namjeravaju ostvariti u Župi dubrovačkoj. U nastavku dana mons. Uzinić obišao je obitelji s većim brojem djece i s bolesnima te teško pokretnima, ali i lokalne crkvice, kapele i groblja. Navečer je predvodio misu u župnoj crkvi nakon čega se susreo s pjevačima župnog zbora i članovima molitvenih zajednica.

 

Tijekom subote, 11. studenog,  mons. Uzinić susreo se s prvopričesnicima i krizmanicima koje je podsjetio na odgovornosti koje dobivaju s pojedinim sakramentom, te im poručio kako trebaju rasti u svojoj vjeri. Također se susreo s vjeroučiteljima s. Bosiljkom Grubešom i Krunoslavom Batinićem, s predstavnicima bratovština, predstavnicima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, te je ujedno posjetio i samostansku zajednicu časnih sestara „Službenica Milosrđa“. Tijekom dana biskup je pronašao i vremena da sudjeluje u berbi maslina, što je posebno obradovalo vjernike.

 

Napunimo ulje u našim svjetiljkama vjere

 

U nedjelju, 12. studenog, dubrovački biskup predvodio je jutarnju misu u kapeli Gospe Velike u Platu, misu za mlade i svečano misno slavlje u župnoj crkvi. U propovijedi se osvrnuo na poruku iz evanđelja dana (Mt 25, 1-13) „Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa.“, te je za ove riječi rekao kako ih smatra pravom mudrosti. Odnosno kako je prava mudrost vjera u Isusovo uskrsnuće ali i vjera u našu mogućnost da uskrsnemo zajedno s Njime. Objasnio je i kako su mudre djevice iz evanđelja imale ulja u svjetiljkama jer je to ulje predstavljalo njihovu vjeru, a bez života u vjeri nema uskrsnuća. Upozorio je kako mnogi kršćani svoju svjetiljku vjere drže ugašenom ili puštaju samo da tinja, te kako je tu riječ o onima koji žive za sadašnjost i kojima je materijalno na prvom mjestu. Za napuniti ulje u našim svjetiljkama biskup je dao nekoliko prijedloga. Prvi je da molimo, jer se tako stavljamo na raspolaganju Bogu, drugi da kroz Sveto pismo otkrivamo Božju volju za nas, a treći je okupljanje na euharistijskom slavlju na kojem se susrećemo sa svojom braćom i sestrama.

 

Na kraju je biskup Uzinić istaknuo kako možda zvuči egoistično što mudre djevice nisu podijelile ulje s ludima, i to što zaručnik (Isus Krist) nije im otvorio vrata kad su zakasnile jer se napominje kako su vrata Crkve uvijek otvorena. „Ovdje je riječ o osobnoj odgovornosti, razlog je što se ulje koje imamo ne može dati drugima, i ako ga drugi nisu samostalno izgrađivali onda nisu mogli ni ući. Upaljene svjetiljke su znak unutarnje kvalitete, unutarnje budnosti koje netko ima, koje je stekao. Onaj koji je stekao ne može je podijeliti. U životu postoje stvari koje nitko za nas drugi ne može učiniti“, poručio je mons. Uzinić.

 

U sklopu pohoda biskup je obišao kapelicu sv. Kuzme i Damjana na Klokurićima, kapelu Gospe Velike u Platu, kapelu sv. Nikole u Solinama, te groblje i kapelu sv. Stjepana u Kuparima.

 

Tijekom proteklih godina biskup je u pastoralnim pohodima obišao župne zajednice svih ostalih dekanata i više dana boravio u njima, pa obilaskom župa dekanata Dubrovnik 2 završava ciklus kanonskih pohoda župama Dubrovačke biskupije. Sljedećeg vikenda biskup će pohoditi župu sv. Marije Magdalene u Mandaljeni.

 

 

Nikša Sentić

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja