Srijeda, 29. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica o hrvatskoj kandidaturi za EU prijestolnicu kulture

09.12.2013.


„Poduzima li Komisija sve što je u njezinoj domeni kako vitalni projekt za europsku, a samim time i za hrvatsku kulturu, ne bi došao u pitanje te kako bi i jedan hrvatski grad 2020. godine bio Europska prijestolnica kulture?“ upitala je Komisiju zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izražavajući zabrinutost zbog izostanka dogovora o proceduri imenovanja gradova EPK 2020.- 2033.

 

Šuica aktualizira ovo pitanje uoči glasovanja u Europskom parlamentu ovaj tjedan da bi naglasila njegovu važnost. Unatoč vremenskim rokovima, dogovora još nema pa će se točka naći tek u prvom čitanju koje će poslužiti kao podloga za daljnje pregovore.

 

„Uzimajući u obzir da još ne postoji dogovor između Parlamenta i Vijeća, a uobičajeni rok za raspisivanje natječaja od šest godina prije preuzimanja prestižne titule istječe krajem ove godine, postoji bojazan da će projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine postati upitan te da niti jedan hrvatski grad neće imati priliku natjecati se za EPK 2020. godine, „ kazala je Šuica.

 

Ozbiljnost situacije potvrđuje činjenica da je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić uputila dopis predsjednici Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack, u kojemu je izrazila zabrinutost u vezi sa sadašnjim stanjem uz provođenje projekta EPK 2020. godine.

 

Već  ovaj tjedan će se na dnevnom redu plenarne sjednice u Strasbourgu naći glasovanje o aktivnostima Unije za Europske prijestolnice kulture u razdobolju od 2020. do 2033. godine.

 

„Očekujem od svih hrvatskih europarlamentaraca da podrže ovaj prijedlog kako bi Hrvatska mogla pokazati  Europi 2020. godine najvrijednije što imamo, a to je tradicija, običaji i kulturna baština,“ zaključila je Šuica.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja