Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Procjepljenost protiv ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji jako niska, roditelji ne riskirajte epidemiju

24.01.2018.


Prevencija i suzbijanje zaraze ospicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila je teme konferencije za novinare u Palači Ranjina na kojoj su sudjelovali ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

 

 

Župan Dobroslavić istaknuo je uvodno kako je u Srbiji trenutno epidemija ospica, a uputio je apel o nužnosti cijepljenja djece u što ranijoj dobi.

 

 

”Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija su na začelju procijepljenosti na razini Hrvatske. Ovim putem stoga želim uputiti apel svim roditeljima da cijepe djecu i svim pedijatrima da ih potaknu na to. Cjepivo nema negativnih posljedica, a teško je sada zamisliti kako bi to izgledalo da kod nas izbije epidemija”, rekao je župan Dobroslavić.

 

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić istaknuo je kako je u Hrvatskoj zadnjih šest godina osjetan pad procijepljenosti, a naša županija je na samom začelju. Istaknuo je kako je Zavod provodio nekoliko zapaženih kampanja o važnosti cijepljenja, no rezultati su nažalost izostali. Pozvao je javnost i medije da se kod izvještavanja pozivaju samo na provjerene i znanstvene podatke, a ne koriste sumnjive izvore na Internetu gdje može pisati tko hoće, što god hoće.

 

 

Voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić rekao je kako je procijepljenost u Dubrovniku na niskih 42 posto. ”Podaci za procijepljenost djece koja upisuju školu su katastrofični”, rekao je dr. Ljubić.

 

 

Voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić rekao je kako najviše zabrinjava odgađanje cijepljenja djece.

 

 

”Kod cijepljenja protiv ospica najbolje je cijepiti dijete odmah nakon prvog rođendana. Prema mojim podacima u Dubrovniku oko dvije tisuće djece između godine dana starosti i dobi za upis u školu nije cijepljeno protiv ospica. To je ogromna brojka, a ospice su možda najzaraznija bolest koja uopće postoji. Moguće su komplikacije poput upale pluća, ali i smrtni slučajevi”, rekao je Kaić te odbacio sve navode o ikakvoj povezanosti cjepiva i poteškoća u razvoju ili stanja iz spektra autizma.

 

 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako u Dubrovniku nema zabilježenih slučajeva ospica, te kako proteklih godina nije bilo epidemija, već pojedinačnih slučajeva. Ustvrdio je kako je osoblje dubrovačke bolnice osposobljeno i spremno u slučaju većeg broja zaraženih, no kao ravnatelj bolnice, ali i otac četvero djece apelirao je na sve roditelje da što prije cijepe djecu protiv ove bolesti.

 

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja