Četvrtak, 30. studenog 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Demograf Šterc u Dubrovniku: Hrvatska bi kroz desetak godina mogla ostati bez 900 tisuća ljudi

01.02.2018.


Zamjenica župana Žaklina Marević pozdravila je sudionike 5. popularno-znanstvenog skupa ”U susret sv. Vlahu” koji se ove godine održao na temu ”Otajstvo obitelji” u organizaciji udruge ”Kršćanski društveni krugovi”.

 

 

 

”Ova tema potiče nas na razmišljanja o povezanosti ove dvije riječi važnog značenja. Znajući da je otajstvo stvarnost koja je djelomično jasna, vidljiva, razumljiva, da je otajstvo sve što je lijepo, ali i tajanstveno, dobro i plemenito, da je otajstvo čovjek – jedinstven i neponovljiv, prihvaćamo da je obitelj također otajstvo. Govoriti o obitelji je teško, jer ako se želi dočarati obitelj, treba se pogledati u dubinu i pogledati što stoji u toj dubini. Reći ću da je za mene obitelj svetinja koja ima neprocjenjivu vrijednost, nešto posebno, nešto što je teško opisati i svaka ona obitelj koja se zasniva na poštovanju i ljubavi ima temelj za uspjeh, samo nikada ne treba prestati vjerovati u sebe, u svoju obitelj i svakog njenog člana. Bez obitelji ne možemo govoriti o zdravom pojedincu i zdravom društvu”, rekla je uvodno zamjenica Marević.

 

 


”Premda su rasprave o definiciji obitelji aktualne i izazovne, nemoguće je ignorirati činjenicu da, usprkos jednom općedruštvenom nerazumijevanju posebnosti kršćanske obitelji, obrazovne ustanove, civilne udruge i mediji pružaju potporu obitelji i problemima s kojima se današnja obitelj suočava. Moramo priznati da se pitanja koja muče današnje obitelji obrađuju iz različitih perspektiva i da se nude svakojaka, ali i prilično dobra i uspješna rješenja. Državne institucije obrazuju psihologe, savjetnike i ostale znanstvenike koje pružaju potporu obiteljima ulaganjem u znanje o socijalnim, psihološkim, ekonomskim i demografskim procesima. Obitelj nam je potrebna ne samo radi osobnog dobra, već i radi općeg dobra svakog društva, naroda i države”, rekla je zamjenica.
U sklopu skupa održana su tri panela, a izlagači su bili profesor Stjepan Šterc (PMZ Zagreb), docent Trpimir Vedriš (FFZG) te zagrebački psiholog Matej Čuljak.

 

 

Profesor Šterc je na skupu naglasio kako je prirodni pad u Hrvatskoj tijekom prošle godine iznosio 18 tisuća ljudi.

 

 

”To je najvažniji ekonomski i svaki drugi pokazatelj. U Hrvatskoj više od 9/10 stanovništva funkcionira unutar okvira obitelji, a mi na to nismo usredotočeni. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku godišnje se iseli oko 40 tisuća ljudi, a prema podacima koje imamo primjerice iz Njemačke ta brojka je bliža 80 tisuća. Kad tome pridodamo i prirodni pad, to znači da bi Hrvatska kroz sljedećih desetak godina mogla ostati bez nevjerojatnih 900 tisuća ljudi”, rekao je u svom izlaganju profesor Šterc.

Najčitanije (7 dana)

Na Brgatu Trebinjac uhvaćen s gotovo 20 kilograma kokaina, sproveden u zatvor
Božićna radionica: Jesu li čarobne župske kuglice
Libertasove usluge mogu se produžiti u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja